ORANJESTAD - Op Aruba zijn vier Nederlandse mariniers gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze de opiumwet hebben overtreden. In huizen en auto's van de mannen is cocaïne gevonden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Oranjestad bekendgemaakt. Het viertal is vorige week woensdag al aangehouden.

Om wat voor hoeveelheden cocaïne het gaat, wilde een woordvoerster van het OM in het belang van het onderzoek niet zeggen. De drugs werden aangetroffen bij invallen door de marechaussee, politie, douanerecherche en het zogeheten Recherche Samenwerkings Team. Twee van de vier mariniers zitten nog vast.

Detentie

De rechter-commissaris heeft besloten hun detentie met acht dagen te verlengen. Onderzocht wordt onder meer in hoeverre de mariniers betrokken zijn bij handel in drugs.

Het viertal werkt voor de Koninklijke Marine op Aruba, waar ongeveer 200 Nederlandse militairen zijn gestationeerd. ,,De twee mannen die weer op vrije voeten zijn, worden zo snel mogelijk naar Nederland gerepatrieerd'', zei een voorlichter van de marine.

Als ze schuldig zijn, worden ze volgens hem ontslagen. Ook de mannen die nog vastzitten, kunnen terugkeer naar hun land en eventueel ontslag tegemoet zien. Justitie liet weten meer arrestaties niet uit te sluiten.