DEN HAAG - De leden van de Eerste en Tweede Kamer hebben woensdagavond het officiële defilé voor de overleden prinses Juliana afgesloten. Ze volgden de twaalf commissarissen van de koningin, de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Baarn, Soest en Delft en de fractievoorzitters.

Militairen zullen de komende dagen 24 uur per dag een dodenwacht houden in de Chapelle Ardente waar prinses Juliana ligt opgebaard. De chef defensiestaf en de bevelhebbers van de vier krijgsmachtdelen openen donderdagochtend om 09.00 uur de wacht in Paleis Noordeinde. Vanaf dat moment kunnen burgers de laatste eer betonen aan prinses Juliana.

Fakkelwacht

Bij het invallen van de duisternis op woensdagavond houden 31 militairen fakkelwacht voor paleis Noordeinde. Leden van de vier krijgsmachtonderdelen zullen deze wacht iedere avond herhalen tot en met dinsdagochtend, de dag van de bijzetting.

Sinds de overbrenging van het stoffelijk overschot van prinses Juliana naar Paleis Noordeinde in Den Haag staan tevens twee ereposten bij de rouwkapel in het paleis. Grenadiers van het garderegiment Grenadiers en Jagers vervullen deze taak.

Naast de militairen van de Koninklijke Landmacht, vormt ook de Koninklijke Marechaussee een erepost bij het paleis. De dodenwacht en de ereposten blijven tot en met maandag 29 maart, de dag voor de uitvaart van de Prinses, bij Paleis Noordeinde gehandhaafd.