DEN HAAG - Het verzoek van Slobodan Milosevic om voorlopige vrijlating is afgewezen. Dit hebben de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal in de zaak tegen de ex-president woensdag bekendgemaakt.

Milosevic had vorige maand om zijn voorlopige vrijlating gevraagd omdat hij zo zijn verdediging beter kan voorbereiden. "Ik heb alleen maar een telefoon ter beschikking", pleegt hij steeds weer te zeggen.

Milosevic erkent het tribunaal niet omdat hij het illegaal vindt en heeft daarom geen advocaat in de arm genomen. Hij werkt in zijn cel zelf aan zijn verdediging, gesteund door een groep mensen in Belgrado met wie hij telefonisch contact houdt.

De VN-rechters onderstrepen Milosevic' recht op een eerlijk proces. Dat kan volgens hen echter op andere manieren worden gewaarborgd dan door voorlopige vrijlating. De rechters zijn er niet overtuigd van dat Milosevic op komt dagen voor de rechtszaak, als hij een keer op vrije voeten is. Ook vrezen zij voor bedreigingen van slachtoffers en andere getuigen.

/DOSSIERMilosevic