PARIJS - Op de Franse spoorlijn van Parijs naar het Zwitserse Basel is een bom met meerdere ontstekingen gevonden. Dat maakte de politie woensdag bekend. Een groep genaamd AZF heeft eerder met aanslagen op het Franse spoorwegennet gedreigd als de autoriteiten niet met 4 miljoen euro over de brug zouden komen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken lijkt de bom, die onschadelijk is gemaakt, niet op een eerder gevonden bom van de AZF. Die was, in tegenstelling tot de woensdag gevonden bom, vernuftig gemaakt. De politie had eerder gezegd dat het explosief "sterke overeenkomsten" vertoonde met de bom die eerder werd geplaatst door de AZF. Voor die bom had de groepering gewaarschuwd, om duidelijk te maken dat het haar ernst was.

Controle

Een werknemer van de SNCF, de Franse spoorwegen, vond het explosief 200 kilometer ten zuidoosten van Parijs. Hij was belast met het controleren van het spoor op verdachte pakketten in verband met de afpersing door de AZF.

Hoewel het ministerie van Binnenlandse Zaken ervan uitgaat dat de groepering niet met de gevonden bom van woensdag heeft te maken, gaat de SNCF het hele spoorwegnet opnieuw op bommen controleren.

Ontploffing

AZF is de naam van een fabriek in Toulouse die op 21 september is ontploft. Daardoor vielen dertig doden en raakten ruim duizend mensen gewond. Het staat nog steeds niet vast of het een ongeluk of een aanslag was. De ramp stond in de schaduw van de aanslagen in de Verenigde Staten van tien dagen eerder.