AMSTERDAM - Martin Hoogland, de man die in juni 1991 in Amsterdam de crimineel Klaas Bruinsma doodschoot, is woensdagmiddag op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam begraven. Hij werd vorige week donderdag rond 16.00 uur zelf vlakbij het station van Hoorn geliquideerd. Hoogland (47) is toen van zijn fiets geschoten met een automatisch vuurwapen. De dader is er te voet vandoor gegaan en nog steeds voortvluchtig.

Hoogland verbleef op het moment dat hij werd vermoord in een open inrichting in Hoorn. Volgens zijn advocaat J. Boone zat hij daar sinds een maand of drie. Gevangenen mogen daar overdag de inrichting verlaten.

Martin Hoogland werd in 1993 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, voor de moord op Klaas Bruinsma en drugshandelaar Anton Hijzelendoorn. Hij schoot Bruinsma op 27 juni dood voor het Hilton Hotel aan de Apollolaan in Amsterdam. Sinds de veroordeling van Hoogland gonsde het in onderwereldkringen van de geruchten dat hij zou worden geliquideerd, zodra hij buiten zou komen.

Een leven in vrijheid was Martin Hoogland inderdaad niet meer gegund. De voormalig politieman had zijn straf voor de moorden op Bruinsma en Hijzelendoorn er dus nog niet eens opzitten, of hij werd al in Hoorn doodgeschoten.

Liquidaties

Hoogland zelf heeft zijn betrokkenheid bij de liquidaties van de twee criminelen altijd hevig ontkend. De rechters en raadsheren dachten daar anders over. Ze baseerden H.'s veroordeling grotendeels op verklaringen van drugshandelaar Steve Brown.

Hoogland was een oud-politieman. Begin jaren tachtig zette het Amsterdamse politiekorps hem op straat. Hij gleed in rap tempo af in de hoofdstedelijke misdaad. De aan de dijk gezette Amsterdamse politiemedewerker zou als enige Nederlander zijn doorgedrongen tot de top van de voormalig-Joegoslavische maffia. In het milieu stond hij bekend als Martin De Rechercheur.

Bruinsma

Klaas Bruinsma geldt in Nederland nog altijd als de grootste crimineel die ons land ooit rijk was. Een halfjaar geleden stond zijn naam weer volop in de belangstelling toen aan het licht kwam dat Mabel Wisse Smit, verloofde van prins Friso, in haar studententijd contact had met de topcrimineel.

Bruinsma werd op 27 juni 1991 doodgeschoten bij het Hilton Hotel in Amsterdam. Hoogland zou hem met vier kogels hebben geraakt in borst en voorhoofd. Het is nooit duidelijk geworden of het ging om een ordinaire ruzie tussen de twee of een liquidatie in opdracht. Drugshandelaar Hijzelendoorn zou door Hoogland in zijn woning in Wilnis zijn doorzeefd met kogels. Ook deze moord heeft de oud-politieman altijd ontkend.