MADRID - In de Almudena-kathedraal in Madrid is woensdagmiddag de officiële herdenkingsdienst begonnen voor de slachtoffers van de aanslagen in de Spaanse hoofdstad op 11 maart. Talrijke Madrilenen hebben zich buiten de kathedraal verzameld, aldus beelden van de Spaanse televisie.

Talrijke nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders wonen de ceremonie bij, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell, de Britse premier Tony Blair, de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder. Alle hoge gasten werden persoonlijk door koning Juan Carlos en zijn vrouw Sofia ontvangen.

Namens Nederland is minister van Buitenlandse Zaken Bot naar Madrid gereisd. Premier Balkenende moet verstek laten gaan wegens de gemeenschappelijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal woensdag. Ook de Nederlander De Hoop Scheffer, secretaris-generaal van de NAVO, is in Madrid.

De komende premier van Spanje, Zapatero, heeft in de marge van de bijeenkomst ontmoetingen met verscheidene regeringsleiders en staatshoofden.