DEN HAAG - De stoet met het stoffelijk overschot van prinses Juliana is rond 12.30 uur aangekomen op Paleis Noordeinde in Den Haag. Dragers van de Koninklijke Luchtmacht brengen de kist vanuit de lijkwagen het paleis binnen.

De stoet kwam ongeveer een kwartier later aan dan het oorspronkelijk verwachte tijdstip. De lijkwagen met het lichaam van de prinses verliet onder begeleiding van koningin Beatrix en haar zussen Irene, Margriet en Christina om 11.00 uur voorgoed Paleis Soestdijk, waar zij sinds 1937 woonde. Op het bordes keken klein- en achterkleinkinderen toe.


Het lichaam van prinses Juliana verlaat voorgoed Paleis Soestdijk en wordt overgebracht naar Paleis Noordeinde

De vier dochters van Juliana wachtten op het Haagse bordes, totdat de kist met het lichaam de chapelle ardente werd binnengedragen. Over de kist ligt de Nederlandse vlag. Bij Paleis Noordeinde hebben zich ongeveer 2000 belangstellenden verzameld.

Balkenende

Premier Balkenende heeft de overleden prinses Juliana woensdag geëerd als een sociaal bewogen mens. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst van de Staten-Generaal in de Ridderzaal typeerde de premier woensdag Juliana als "vorstin achter de façades". Als voorbeeld haalde hij daarvoor een werkbezoek aan Amsterdam aan, waar de toenmalige koningin Juliana behalve het geplande bezoek aan een opgeknapte woning per se ook bij de buren langs wilde om de echte werkelijkheid te kunnen aanschouwen.

Ze deed dat met de woorden: "Goedemorgen, ik ben de koningin. Mag ik bij u binnenkijken?" Volgens Balkenende verkoos Juliana de spontaniteit boven het protocol en de eerlijkheid boven de vormelijkheid.

Juliana heeft zich steeds ingezet voor de zwakkeren in de samenleving, zei Balkenende. "Ze streed tegen eenzaamheid en isolement." Volgens de premier toonde Juliana ook liever belangstelling voor anderen dan dat ze zelf in de schijnwerpers stond. "Ze vormde een constante bron van kracht, liefde en inspiratie."