SOESTDIJK - Onder het toeziend oog van enkele honderden belangstellenden is het lichaam van prinses Juliana woensdag aan het eind van de ochtend vanaf paleis Soestdijk vertrokken naar Den Haag. Vanaf het met bloemen bezaaide bordes van het paleis keek de familie toe hoe de oud-vorstin Paleis Soestdijk voor de laatste keer verliet.

Prins Bernhard was hier niet bij. Het is de vraag of hij volgende week bij de bijzetting kan zijn. De gezondheid van prins zou dit volgens de Rijksvoorlichtingsdienst mogelijk niet toelaten.

Beatrix

Koningin Beatrix en haar zussen Margriet, Irene en Christina begeleiden het stoffelijk overschot naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Margriet, Irene en Christina hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gewaakt bij het lichaam van hun moeder, tijdens haar laatste nacht op Paleis Soestdijk. Ook Pieter van Vollenhoven en enkele kleinkinderen van de overledene waren daarbij.

Paleis Noordeinde

Op Paleis Noordeinde zal het land vanaf woensdagmiddag afscheid kunnen nemen van prinses Juliana, die afgelopen zaterdag op -jarige leeftijd overleed.

Aan het begin van de middag herdenken de Eerste en Tweede Kamer samen met de ministers en staatssecretarissen in een bijzondere vergadering prinses Juliana. Zij gaan vervolgens naar paleis Noordeinde om hun respect te betuigen aan de voormalige vorstin. In de loop van de middag volgen ook andere hoogwaardigheidsbekleders.

Het gewone publiek kan van donderdag tot en met zondag terecht in de speciaal daarvoor ingerichte chapelle ardente van het paleis. Juliana werd op 30 april 1909 geboren in Den Haag, ze woonde vanaf 1937 in Paleis Soestdijk.