AMSTERDAM - Een door conservatieve moslims gedomineerde commissie die de nieuwe grondwet van Egypte schrijft, gaat donderdag versneld stemmen over een concept-grondwet. 

De nieuwe grondwet wordt doorgedrukt, ondanks een boycot van de liberale leden van de commissie. Vermoedelijk leidt de stemming tot een nog diepere kloof tussen de oppositie en de islamistische president Mohammed Morsi.

Het Egyptische parlement, dat grotendeels bestaat uit aanhangers van Morsi, bepaalde dat de stemming naar voren moest worden gehaald. Eerder werd gedacht dat de commissie nog zo'n twee maanden had om aan de concept-grondwet te werken.

Ontbinden

Het parlement wil dat de nieuwe grondwet nog deze week wordt goedgekeurd, om zo het constitutionele hof voor te zijn. Het hof stemt zondag over het al dan niet ontbinden van de commissie die de grondwet opstelt.

De politieke kloof in Egypte wordt door de stemming alleen meer dieper. Aan de ene kant staan Morsi en zijn Moslimbroederschap, aan de andere kant de overwegend seculiere en liberale oppositie en de rechterlijke macht.

Vorige week eigende Morsi zich bijna absolute macht toe. Dit leidde tot rellen en confrontaties tussen de twee kampen. Het is niet ondenkbaar dat er meer geweld uitbreekt.

Lees alles over de situatie in Egypte