GAZA-STAD - Zo'n 25 Israëlische tanks zijn woensdagochtend het Palestijnse vluchtelingenkamp Khan Younis in de Gazastrook binnengedrongen, zo meldt de Israëlische krant Haaretz in haar online-editie.

Israëlische bulldozers zijn begonnen huizen te vernietigen, terwijl Israëlische soldaten vuurdekking gaven. Circa zestig Palestijnse gezinnen zijn op de vlucht geslagen, aldus ooggetuigen. Volgens Israëlische militaire bronnen gaat het om een operatie tegen sluipschutters.

Eerder was in de buurt een Palestijn doodgeschoten door Israëlische soldaten. Hij zou een aanslag hebben beraamd op joodse nederzettingen.

Libanon

Dinsdagavond voerden Israëlische gevechtshelikopters acties uit tegen doelen in het zuiden van Libanon.Daarbij werden twee Palestijnen gedood. Een derde Arabier raakte gewond. Dit melden Israëlische media op gezag van Libanese veiligheidsdiensten.

Volgens het Israëlische leger ging het om een aanval op een 'terreurcel' die de joodse staat wilde bestoken met Katjoesja-raketten.

Hypocrasie

Ondertussen trok de Israëlische VN-ambassadeur Dan Gillerman van leer tegen de Verenigde Naties, hij beschuldigde de internationale organisatie 'hypocrisie'. Hij hekelde pogingen de Israëlische liquidatie van sjeik Yassin veroordeeld te krijgen, terwijl ,,nog niet een resolutie, nog niet een presidentiële verklaring door deze Raad zijn aangenomen om het opzettelijke afslachten van onze onschuldige burgers aan de kaak te stellen''.

De Palestijnse vertegenwoordiger bij de VN, Nasser al-Kidwa, had het debat geopend met verzoek om ,,de nieuwe Israëlische misdaad'' te veroordelen.

Als een veroordeling door een Amerikaans veto wordt geblokkeerd, overwegen de Arabische landen de zaak voor te leggen aan de Algemene Vergadering van de VN.