GAZA-STAD - Abdel Aziz al-Rantissi is benoemd tot de nieuwe leider van de radicale Palestijnse beweging Hamas. Dat meldde een hoge functionaris van Hamas. Al-Rantissi is de opvolger van de maandag door Israël geliquideerde Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin.

De 56-jarige al-Rantissi was woordvoerder van Hamas in de Gazastrook. Over de precieze taken van al-Rantissi heerste dinsdag nog enige onduidelijkheid. Een zegsman van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, Ismail Haniyeh, zei dat Al-Rantissi al was gekozen tot plaatsvervanger van Yassin voor diens dood. ,,De consequentie is dat dr. Rantissi de sjeik zal opvolgen als hoofd van de beweging'', aldus Haniyeh die een officiële verklaring voorlas.

Invalide

Andere zegslieden voerden al-Rantissi evenwel op als tijdelijk hoofd van de beweging of enkel als hoofd van de Hamas in de Gazastrook. Volgens al-Rantissi zelf was het een uitgemaakte zaak, want hij was al geruime tijd de tweede man van de beweging onder de maandag vermoorde, invalide sjeik.

Al-Rantissi geldt als een man van de harde lijn tegen de joodse staat. Hij riep dinsdag onmiddellijk op tot strijd tegen Israël. ,,Valt ieder moment aan met alle middelen tot uw beschikking'', aldus al-Rantissi. Hij bezwoer dat de Israëli's geen veiligheid zullen kennen omdat de Hamas blijft vechten voor de bevrijding van heel Palestina.

Lesje leren

Al-Rantissi zei dat de gewapende tak van de beweging, de Ezzedin al-Qassambrigades, de taak heeft de moord op sjeik Yassin te wreken. Hij heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat de brigades de vijand een lesje zullen leren dat hij niet kan vergeten.

Al-Rantissi werd in 1947 in een gehucht niet ver van de kust van het huidige Israël geboren en moest door de vestiging van de joodse staat vluchten. De familie kwam terecht in het vluchtelingenkamp van Khan Yunis in de Gazastrook. Al-Rantissi studeerde in Egypte en werd er arts van beroep. Politiek werd hij er geïnspireerd door de Moslimbroederschap. De Israëli's zetten hem meerdere malen gevangen en poogden hem vorig jaar nog te vermoorden.