DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft dinsdag in Den Haag toegegeven dat hij een deel van zijn verkiezingsbelofte over Griekenland heeft verbroken.

"Als ik heel eerlijk ben heeft mijn belofte geen stand gehouden. Het uitstel zou geen cent kosten", zo zei hij na afloop van het vragenuurtje. Volgens Rutte zijn concessies in de politiek echter onvermijdelijk. 

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de eurozone zijn het in de nacht van maandag op dinsdag eens geworden over een nieuw politiek akkoord over de Griekse schuldenpositie.

Griekenland krijgt de al eerder toegezegde noodsteun uitbetaald. Door de verslechterde economische situatie kon Athene niet meer voldoen aan eerder gemaakte afspraken.

De doelstelling om de schuld terug te dringen tot 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2020 was niet langer haalbaar. Daarom worden de rentes van leningen verlaagd en wordt de looptijd van de leningen verlengd.  Daardoor valt de opbrengst van de leningen lager uit dan eerder werd geraamd. 

Niet gratis

Volgens eerste schattingen kost de aanpassing van het akkoord Nederland jaarlijks gemiddeld 70 miljoen euro over een periode van 14 jaar. ''Dit is niet allemaal gratis", zo liet Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eerder al weten.

Nederland maakt op dit moment volgens Rutte winst op de Griekse leningen, doordat Griekenland bij terugbetaling een hogere rente betaalt aan Nederland dan de rente die Nederland op de internationale kapitaalmarkt betaalt. Die winst was volgens Rutte nooit de bedoeling en dat geld (70 miljoen euro per jaar) blijft nu in het Griekse leningenpakket. 

Uitspraken Rutte na Carrédebat:

Nieuw geld

Rutte benadrukt dat zijn belofte dat er niet nieuw geld naar Griekenland gaat wel stand heeft gehouden. Over de toekomst zegt hij dat er opnieuw zal moeten worden gekeken hoe Griekenland er dan voor staat.

De positie van Nederand is dat er geen schulden zullen worden kwijtgescholden. Rutte zegt echter "niets te kunnen garanderen. Tijdens de meetmomenten zal moeten bezien wat de noodzakelijke maatregelen zijn", aldus Rutte.

Niets waard

D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees verweet Rutte eerder op de dag al dat hij een verkiezingsbelofte had verbroken. 

Rutte beloofde in de verkiezingscampagne alle werkenden 1000 euro, zei dat er niet gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek en garandeerde dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan, aldus Koolmees.

"Deze grote beloften blijken nu al niets waard. De VVD heeft tijdens de campagne de kiezers naar de mond gepraat en moet nu al deze grote woorden inslikken", zo stelde Koolmees. 

Twee gezichten

Sybrand van Haersma Buma van het CDA stelt in een reactie dat Rutte een man met twee gezichten is. "Iedereen wist dat de belofte van Rutte 'irrealistisch' was. De VVD moet goed bij zichzelf te rade gaan op welke manier de verkiezingscampagne is gevoerd. Je kunt niet eerst zeggen 'nee' en dan na de verkiezingen 'ja'.", aldus Buma. 

PvdA-leider Diederik Samsom stelt in een reactie dat hij 'blij' is dat "we nu geen winst meer maken over de ruggen van de Grieken."

Ook Geert Wilders van de PVV liet zich eerder al kritisch over Rutte uit. "Hij pakt de Nederlanders en geeft het geld aan de Grieken. Dit is te triest voor woorden en is in strijd met wat eerder is beloofd. Markos Ruttos is de nieuwe premier van Griekenland. Hij denkt en droomt in het Grieks. Ongehoord dat de Nederlanders hier voor moeten bloeden.''

Noodleningen

Griekenland heeft de afgelopen jaren tweemaal een pakket noodleningen toegezegd gekregen van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

In mei 2010 werd Griekenland een pakket ter waarde van 110 miljard euro toegezegd. Daarvan is 76 miljard euro daadwerkelijk uitgeleend. De Nederlandse bijdrage daaraan is 3,2 miljard euro.

In maart 2012 kreeg Griekenland een nieuw pakket toegezegd van 130 miljard euro. Dit bedrag komt uit het tijdelijke noodfonds van de eurolanden (EFSF). Nederland draagt aan dit pakket, deels via garanties aan het EFSF, in totaal 14,5 miljard euro bij.

Bekijk de reacties van Wouter Koolmees (D66) en Geert Wilders (PVV):

Dossier Griekenland