HAARLEM - De 42-jarige C.D. uit Purmerend, die januari vorig jaar in Tokyo een 85-jarige Japanse vrouw met een rolschaats doodsloeg, had last van psychotische wanen. Volgens gedragsdeskundigen is hij volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank in Haarlem heeft de man dinsdag op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie had de rechtbank gevraagd de man van alle rechtsvervolging te ontslaan.

De Japanse werd 26 januari vorig jaar op klaarlichte dag vlak voor haar woning met een rolschaats op haar hoofd geslagen. Zij overleed korte tijd later aan hersenletsel. D. zei dinsdag op de zitting dat hij zich hiervan niets meer kan herinneren. Eerder heeft hij in Japan verklaard dat er kwade geesten in het huis van het slachtoffer woonden.

Psychose

De verdachte zei dinsdag tijdens zijn proces dat hij ruim een week voor zijn reis naar Japan al in een psychose verkeerde. Hij zag overal boze geesten en zwierf over straat. In een poging de wanen te stoppen, stapte de man in een vliegtuig naar Japan, waar zijn ex-vrouw en dochter wonen. “Door naar de andere kant van de wereld te gaan, dacht ik dat het wel ophield.”

In het vliegtuig en in Japan ging het echter volledig mis. D. bracht zichzelf brandwonden toe, strooide met geld en gooide zijn koffer in het water omdat hij dacht dat er een duivel in zat. De verdachte kwam in het ziekenhuis en het politiebureau terecht.

Ex-vrouw

De politie leverde hem later bij zijn ex-vrouw af, maar die sloeg weer alarm omdat de man onhandelbaar was. De Japanse politie liet D. de volgende dag aan zijn lot over, omdat ze dacht dat het wel weer ging. Korte tijd daarna sloeg de Purmerender de Japanse vrouw haar schedel in.

Japanse gedragsdeskundigen kwamen vorig jaar al tot de conclusie dat D. ten tijde van de moord geestesziek was. De Japanse autoriteiten wisten niet wat ze met hem aan moesten. Daarom werd hij juli vorig jaar aan Nederland overgedragen.

Nederlandse deskundigen

Nederlandse deskundigen zijn tot de conclusie gekomen dat de voormalig koffieshophouder als gevolg van jarenlange werkstress en overmatig gebruik van softdrugs in een diepe psychose was beland. Verplichte behandeling zou niet nodig zijn, omdat de psychose inmiddels is verdwenen, aldus de deskundigen.

Officier van justitie R. Mud nam deze conclusie over en vroeg ontslag van rechtsvervolging. Volgens de aanklager is doodslag wel bewezen, maar kan D. dit niet worden aangerekend.

Uitspraak

Advocaat R. van der Weide vindt dat de verdachte volledig moet worden vrijgesproken, omdat hij de opzet niet heeft gehad om de Japanse vrouw iets aan te doen. De man zou zijn geleid zijn door zijn wanen. De raadsman vroeg D. direct vrij te laten. De rechtbank volgde dat verzoek. De uitspraak is 6 april.