BRUSSEL - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag levenslang geëist tegen de Hongaarse dominee Andras Pandy en een gevangenisstraf van minstens 25 jaar tegen zijn dochter Agnes. Beiden staan in Brussel terecht voor de moord op zeker zes familieleden.

De straf voor vader Pandy is conform de eis. Tegen Agnes was 25 jaar geëist. Dinsdagavond had de jury Pandy en zijn dochter na ruim zes uur beraadslagen schuldig verklaard aan de moord op twee echtgenotes, twee zoons en twee stiefdochters.

Slachthuis

De zaak-Pandy heeft de afgelopen weken zeer veel mediabelangstelling getrokken. Dat kwam vooral door het gruwelijke karakter ervan en de tamelijk unieke omstandigheid dat er geen lijken zijn teruggevonden. De 'horrordominee' zette de botten van zijn vermoorde familieleden bij het slachthuis van de Brusselse deelgemeente Anderlecht. Wat overbleef loste hij op in een bad van gootsteenonstopper.

Ontkennen

Pandy is alle moorden, die plaatshadden in de jaren '80 en '90, steeds blijven ontkennen. Hij beweerde dat zijn familieleden naar het buitenland waren vertrokken en dat hij nog met ze communiceerde 'via engelen'. Ondanks zijn vaak bizarre uitlatingen tijdens de rechtzitting, verklaarden psychiaters de dominee volledig toerekeningsvatbaar.

Dochter

Justitie kwam de nu 74-jarige Pandy op het spoor doordat zijn dochter Agnes (44) in 1997 zijn gruweldaden naar buiten bracht. Agnes zegt dat niet eerder gedurfd te hebben uit angst voor Andras, die haar jarenlang misbruikt zou hebben. Agnes verklaarde dinsdag voor de rechtbank veel spijt te hebben voor haar betrokkenheid bij de moorden. Met die omstandigheid heeft de rechtbank rekening gehouden bij het bepalen van de strafmaat.

Levenslang komt in België neer op dertig jaar. In theorie zou Pandy kunnen vrijkomen na eenderde van de straf te hebben uitgezeten. Aangenomen wordt echter niet dat hij nog ooit wordt vrijgelaten. Agnes Pandy zou op zijn vroegst over drie jaar kunnen vrijkomen (eenderde van haar straf min vier jaar voorarrest). Dat ze al zo snel haar cel mag verlaten wordt in België echter evenmin waarschijnlijk geacht.

/NIEUWS'Horrordominee' en dochter schuldig verklaard