STOCKHOLM - Een rechtbank in Stockholm heeft de moordenaar van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh dinsdag veroordeeld tot levenslang. De rechtbank vond vaststaan dat de verdachte van plan was om Anna Lindh te doden. Daarom was sprake van moord, aldus een verklaring van de rechtbank.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 25-jarige Mijailo Mijailovic had schuld bekend. Zijn advocaat heeft drie weken om in beroep te gaan. Meteen na de uitsprak wilde de raadsman daar nog niets over zeggen. Wel verwierp hij de intentie om te doden.

Mijailovic stak Lindh op 10 september neer in een warenhuis in de Zweedse hoofdstad. Ze stierf een dag later aan haar verwondingen. Twee weken later werd de verdachte van Servische komaf gearresteerd. Zelf zei Mijailovic dat "stemmen" hem hadden opgedragen Lindh te vermoorden, maar volgens de rechtbank was hij niet ontoerekeningsvatbaar tijdens zijn daad.

"Hij gebruikte een levensbedreigend wapen. Hij had het mes met beide handen vast toen hij de steken toebracht, met veel kracht. De locatie en de grootte van de steekwonden tonen aan dat de bedoeling was haar te doden", aldus de rechters in een verklaring.

Lindhs dood zette Zweden op z'n kop. Veel Zweden hadden haar graag ooit als premier gezien. De moord riep ook herinneringen op aan de dood van premier Olof Palme, die in 1986 werd vermoord. Als minister van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigde Anna Lindh haar land met politieke idealen die ook haar persoonlijke waren. Ze kwam op voor democratie, mensenrechten en gelijkheid.