BRUSSEL - Of het in België tot een proces komt tegen de Israëlische premier Sharon, blijft voorlopig onduidelijk. Justitie zag woensdag af van een uitspraak over de ontvankelijkheid van een klacht tegen Sharon voor zijn aandeel aan de bloedbaden in Palestijnse vluchtelingenkampen in de Libanese hoofdstad Beiroet in . Sharon was destijds minister van Defensie.

De zogeheten Kamer van Inbeschuldigingstelling in Brussel besloot tot uitstel op verzoek van de advocaten van de indieners van de klacht. Er komt op 15 mei eerst een hoorzitting over de recente uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in een soortgelijke zaak tegen de vroegere Congolese minister van Buitenlandse Zaken Yerodia.

Volgens het hof kunnen ministers in functie niet vervolgd worden en moet het internationale arrestatiebevel tegen Yerodia worden ingetrokken. De advocaten van Sharon voelen dat als een steun in de rug.

De klacht tegen zowel Sharon als Yerodia is gebaseerd op een Belgische genocidewet die het mogelijk maakt misdaden tegen de menselijkheid, waar dan ook gepleegd, voor een Belgische rechtbank aanhangig te maken. De klacht tegen Sharon is afkomstig van een groep Palestijnen.

/NIEUWS/DOSSIERVoorlopig geen verandering in Belgische genocidewetMidden-Oosten