SOESTDIJK - Prins Bernhard doet zijn uiterste best om de uitvaart van zijn echtgenote Juliana volgende week dinsdag in Delft bij te wonen, maar de kans bestaat dat hij niet of slechts deels bij de plechtigheid aanwezig kan zijn. Dat meldde maandag de Rijksvoorlichtingsdienst.

De 92-jarige prins voelt zich fysiek niet goed en is ook zeer aangeslagen door de gebeurtenissen. Dat hij zich niet goed voelt is echter niet direct herleidbaar naar de dood van Juliana. Wat de prins mankeert, wil de RVD niet zeggen.

Weerzin

De prins heeft altijd het land aan begrafenissen gehad. Hij kampt bij deze plechtigheden vaak flink met emoties, zoals bij de uitvaart van zijn broer Aschwin. De begrafenis van zijn goede vriend Hans Teengs Gerritsen vermeed hij om die reden helemaal. Voor de bijzetting van prins Claus, de man van zijn dochter, vermande de prins zich. Hij liet zijn kind op dat moment niet in de steek.

Zijn weerzin tegen begrafenissen speelt nu ook geen enkele rol, aldus de RVD. Als de prins volgende week maar enigszins kan, dan komt hij.