ROTTERDAM - Het aantal gevallen van straatroof in Rotterdam daalt sinds kort. De politie meldde dinsdag dat dit vooral komt door de intensievere aanpak van politie en justitie.

De daling is opmerkelijk omdat er vorig jaar, ondanks de vele inspanningen van politie, een forse toename was. Vooral in het centrum van Rotterdam steeg het aantal incidenten onrustbarend. De politie meldde moeilijk greep te kunnen krijgen op de straatrovers. Landelijk is de afgelopen tien jaar een stijging te zien.

Afname

De afgelopen twee maanden is er vooral in het centrum en in Rotterdam-West sprake van een afname. Het aantal incidenten daalde in het centrum van tachtig in januari naar 44 in februari. In West waren dit er in januari 58 en een maand later 37.

De daling komt volgens een woordvoerder doordat speciale straatroofteams intensiever surveilleren. Het probleem heeft een hoge prioriteit bij de politie, zegt hij. De aanpak zal de komende tijd worden voortgezet. Ook het lik-op-stuk-beleid van justitie zou volgens hem de daders afschrikken.

Uit cijfers van de gemeente Rotterdam en de politie bleek in januari dat 99 procent van de vorig jaar gearresteerde straatrovers van origine buitenlands is. Hetzelfde onderzoek maakte duidelijk dat 85 procent van deze groep afkomstig is uit gebroken gezinnen. Er wordt een onderzoek uitgevoerd naar de achtergronden van de daders.

/NIEUWS1 procent van Rotterdamse straatrovers is Nederlands