AMSTERDAM - De kiezers lopen niet zo hard om hun stem uit te brengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Om 16.00 uur woensdagmidag had 31 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht, aldus de peiling van het bureau Interview-NSS onder veertig stembureaus.

Bekijk video

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden had om .00 uur 33 procent gestemd. De uiteindelijke opkomst was toen met ,9 procent laag.

Interview-NSS staat in contact met veertig stembureaus, verspreid over het hele land. De stembureaus geven op afgesproken tijdstippen de feitelijke tussenstand door van het aantal mensen dat is komen stemmen.

Er kan in 458 gemeentes

Bij een op de tien stembureaus kunnen kiezers nog met een rood potlood hun stem uitbrengen, bij de andere stembureaus staat er een stemcomputer voor hen klaar. In de tweede stad van Nederland, Rotterdam, doet de stemcomputer bij deze verkiezingen zijn intrede.

Ongeveer 11,4 miljoen mensen mogen woensdag hun stem uitbrengen. Onder hen zijn 300.000 inwoners van Nederland die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten. Zij mogen stemmen omdat ze langer dan vijf jaar legaal en ononderbroken hier wonen. De opkomst in 1998 was 58,9 procent, vier jaar eerder was dat nog 65,3 procent. Het opkomstpercentage is de laatste decennia teruggelopen.