EINDHOVEN/ARNHEM/BLEISWIJK - De grootste politieke partijen PvdA, VVD en CDA hebben dinsdagavond hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen afgesloten. Woensdag kunnen in 458 gemeenten in Nederland burgers hun stem uitbrengen.

Op de avond voor de verkiezingen grepen de politieke leiders, Melkert (PvdA), Dijkstal (VVD) en Balkenende (CDA), hun laatste kans om hun achterban moed in te praten en te wijzen op de vele plannen van de eigen partij op terreinen als zorg, onderwijs en veiligheid.

PvdA: een hechte maatschappij

Tijdens de verkiezingsbijeenkomst van de PvdA in Eindhoven wezen premier en voormalig partijleider Kok en de huidige lijsttrekker Melkert op het belang van een "sociale" maatschappij.

"Wordt Nederland een land van tweedeling en tegenstelling of blijft onze inzet gericht op een hechte gemeenschap die vrijheid schept voor iedereen", vroeg Melkert hardop. Hij hekelde de partijen die angst voor migranten hebben gebruikt voor het winnen van stemmen, daarbij met name doelend op Pim Fortuyn.

VVD: geen genade voor Fortuyn

De ex-lijsttrekker van Leefbaar Nederland en huidig voorman van Lijst Pim Fortuyn kon ook tijdens een VVD-verkiezingsbijeenkomst in Arnhem op weinig genade rekenen. VVD-lijsttrekker Dijkstal kapittelde de manier van politiek bedrijven van Fortuyn.

De publicist harder aanpakken, wilde Dijkstal echter niet doen. "Ik ben gehandicapt omdat Fortuyn geen programma heeft." Wel zei de VVD-voorman dat met Fortuyn en de andere nieuwkomer Leefbaar Nederland de kwaliteit van het openbaar bestuur achteruit zal hollen.

CDA: Coalitie met PvdA-GroenLinks

CDA-leider Balkenende, met zijn partij bijeen in Bleiswijk, gaf aan dat hij een coalitie met PvdA en GroenLinks zou willen vormen als deze partijen tenminste een solide financieel beleid willen voeren. Hij sloot geen enkele partij uit als mogelijke regeringspartner, ook al had hij grote moeite met bepaalde uitspraken van Pim Fortuyn.

De lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn bleef op die manier, net als de afgelopen weken, opnieuw niet onvermeld op de verschillende verkiezingsbijeenkomsten in het land. Tot grote teleurstelling van Dijkstal. "Onder invloed van Fortuyn is het in de gemeenteraadscampagne veel te veel over nationale politiek gegaan", aldus de VVD-leider.