AMSTERDAM - Ongehuwde vrouwen ouder dan 40 trouwen vaak niet meer, maar sluiten met hun partner een samenlevingscontract af. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Jongeren gaan steeds later samenwonen en beschouwen dat vaak als een informeel voorschot op het huwelijk.

Samenwonen gebeurt later, omdat veel vrouwen eerst zelfstandig in het leven willen staan, om daarna op basis van gelijkwaardigheid een partner te zoeken. "Ook zijn mensen langer jongere," stelt Jan Latten, sociaaldemograaf van het CBS. Mensen gaan later het ouderlijk huis uit, gaan later samenwonen en besluiten pas nog later te trouwen – of niet.

Jongeren besluiten vaak een samenlevingscontract af te sluiten, wanneer ze bijvoorbeeld samen een huis kopen of kinderen krijgen. Dan willen ze van te voren afspraken hebben opgesteld. Toch wil 80 procent van de 'jonge ongehuwde samenwoners' later meestal trouwen, maar zijn ze er op dat moment niet aan toe of weten niet of ze dat met de huidige partner willen doen. Latten: "Samenleven wordt steeds minder formeel."

Ouderen van boven de 50 grijpen ook vaak naar het samenlevingscontract, maar dan vaak 'omdat ze weten dat een huwelijk ook niet altijd de gewenste zekerheid biedt'. Slechts eenvijfde besluit toch te trouwen.