AMSTERDAM - Reizigers die op Schiphol met een vals paspoort worden betrapt, worden sinds een jaar niet meer strafrechterlijk vervolgd. De fraudeurs worden meteen teruggestuurd naar het land van herkomst, omdat Justitie in Haarlem de kosten niet vindt opwegen tegen het effect van straffen. Dat meldt de Volkskrant.

De Koninklijke Marechaussee onderschepte vorig jaar bijna 2600 vervalste paspoorten. Op paspoortfraude staat een gevangenisstraf van vier jaar. De Haarlemse officier van Justitie Ed Hartjes zegt dat het vervolgen geen zin heeft.

"Vanwege het cellentekort kunnen we de fraudeurs niet opsluiten. Dagvaarden hoeft ook niet, want ze komen toch niet opdagen. En stel dat we ze straffen dan moeten ze na twee maanden het land uit. Kunnen we beter het paspoort afnemen en ze er meteen uitzetten." De reizigers met vervalste papieren zijn volgens Hartjes meestal asielzoekers of illegalen die door mensensmokkelaars op het vliegtuig zijn gezet.

Directeur Michel Oude Veldhuis van het Nationaal Bureau Documenten, het expertisecentrum van de Marechaussee, is het niet eens met het Openbaar Ministerie . "Als je terrorisme, criminaliteit en documentfraude wilt bestrijden moet je vervolgen." Hij signaleert dat het aantal reizigers met valse documenten toeneemt.

Volgens de directeur zijn de falsificaties in gebruik van alle sectoren van criminaliteit. "In mijn beleving heeft documenthandel ook altijd met criminaliteit te maken. Daarom moet het ook aangepakt worden. Het gaat om onze geloofwaardigheid."