HERAT/KABUL - In de Afghaanse stad Herat zijn zondag hevige gevechten uitgebroken na de moord op de Afghaanse minister van Civiele Luchtvaart, Mirwais Sadiq. De zoon van de machtige gouverneur van de provincie Herat kwam om in een hinderlaag, aldus een zegsman van gouverneur Ismail Khan.

"Hij is helaas gedood. Hij zat in zijn auto met twee politiemensen die met hem omkwamen", aldus de zegsman. Aanhangers van Zahir Nayebzada, een militaire commandant in Herat, zouden de hinderlaag heben gelegd. Het incident zou zijn ingegeven door 'persoonlijke rivaliteit', aldus de zegsman.

De daarop volgende gevechten woedden zondag rond het huis van commandant Nayebzada. Daarbij zouden meer dan honderd mensen de dood hebben gevonden, zo maakte de commandant zelf bekend. Volgens hem kwam Sadiq echter om toen hij zijn huis binnendrong. "Hij drong mijn huis binnen en begon hier het gevecht. Ik doodde Sadiq niet in een hinderlaag. Hij werd in een later gevecht gedood. Meer dan honderd mensen aan beide zijden zijn gedood", aldus Nayebzada.

Mirwais Sadiq was anderhalf jaar in functie en is al de derde minister die de dood vindt sinds het verdrijven van de Taliban. Zijn voorganger op het departement voor Burgerluchtvaart en Toerisme, Abdul Rahman, werd begin 2002 vermoord op het vliegveld van Kabul. In 2003 werd minister en vice-president Haji Qadir gedood voor zijn kantoor in de hoofdstad.

Karzai geschokt

President Hamid Karzai verklaarde 'uiterst geschokt' te zijn door de dood van Sadiq. "De president betreurt dit tragische verlies en betuigt zijn diepste medeleven aan de vader van de overledene, Ismail Khan, de gouverneur van Herat en zijn familie", maakte het kantoor van het staatshoofd in een communiqué bekend. Karzai heeft de veiligheidsdiensten gevraagd de verantwoordelijken op te sporen en te arresteren.