VUGHT - De politie heeft zondagmiddag achttien alleenstaande minderjarige asielzoekers aangehouden op de ama-campus in Vught. De jongeren zijn allemaal van Chinese afkomst. Ze zochten de confrontatie met een groep Noord-Afrikaanse campusbewoners. Dat meldde een woordvoerder van de politie zondagavond.

Vrijdag was er al een vechtpartij tussen de groepen jongeren. Toen werd niemand aangehouden. Zondag wilden de Chinezen opnieuw op de vuist met de Noord-Afrikanen. Om te voorkomen dat de situatie uit de hand zou lopen, verrichtte de politie de aanhoudingen.

Ama's die weinig kans maken op asiel in Nederland worden sinds ruim een jaar in Vught opgevangen en voorbereid op terugkeer naar hun land van herkomst. De campus was al vaker het toneel van relletjes en protesten omdat de bewoners en hun sympathisanten het oneens zijn met het strenge regime. Dat is in de loop van de tijd enigszins versoepeld.

Experiment

In november maakte minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) bekend dat de opvang van minderjarige asielzoekers op een aparte campus nog zeker een jaar wordt voortgezet. De minister wil meer ervaring opdoen met het experiment, dat vorig jaar nog weinig resultaat opleverde. Niet meer dan een handvol ama's verliet Nederland vrijwillig.

Verdonk meent dat de campus door allerlei problemen nog maar korte tijd operationeel is geweest. Het lage aantal vertrekkers komt volgens Justitie ook omdat veel ama's nog in procedure zitten. Uitzetten van jonge uitgeprocedeerde asielzoekers is bovendien een probleem, omdat eerst voogdij voor hen moet worden gevonden in hun thuisland.

Bedreigd

Onlangs bleek uit een een onderzoek van TNO Preventie en Gezondheid dat de ama's in Vught in vergelijking met hun leeftijdsgenoten in andere centra meer angstgevoelens en herbeleving van traumatische gebeurtenissen kennen. Ook voelen de jongeren zich niet altijd op hun gemak op de campus, sommigen voelen zich soms bedreigd.

Het onderzoek was gericht op de gezondheid van de ama's en de toegankelijkheid van de zorg. Het sterke accent op terugkeer naar het land van herkomst en het beperkte contact met de buitenwereld kan het herstel van trauma's in de weg staan, bleek uit het onderzoek.