DEN HAAG - Oud-minister Pronk blijft aan als voorzitter van de federatie Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON). Dit heeft hij zondag het ANP laten weten.

"Voor mijn aanblijven zijn twee redenen", zei Pronk. In de eerste plaats hebben de bij de VON aangesloten vluchtelingenorganisaties hierop aangedrongen. De tweede reden is gelegen in het feit dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) een eventueel aftreden van de PvdA-politicus als VON-voorzitter "verstandig" had genoemd. "Toen dacht ik: Dat beslis ik zelf wel", aldus Pronk.

Minister Verdonk liet via haar woordvoerder weten het besluit van Pronk 'voor kennisgeving aan te nemen'. Verder commentaar vindt zij op dit moment niet nodig, aldus de woordvoerder.

'Deportatie'

Verdonk wil niet meer met de VON overleggen, nadat Pronk eind januari had gesproken van 'deportatie' van uitgeprocedeerde asielzoekers. Verdonk stelde als voorwaarde dat Pronk dat woord moet terugnemen.

Het bestuur van de VON zal het verzet tegen de uitvoering van het beleid van Verdonk voortzetten, zo heeft het zondag besloten. Verder zal het bestuur nagaan of het wenselijk en dienstig is een kort geding te beginnen tegen het besluit van Verdonk om niet meer met de federatie van vluchtelingenorganisaties te overleggen. De achtergrond hiervan is dat de VON zelf heeft te beslissen wie zij naar het overleg met de minister afvaardigt.

"Ik heb steeds gedacht dat het een 'slip of the pen' van minister Verdonk was", aldus Pronk. Het blijkt dat het kabinet haar in die beslissing steunt.