BAARN - Vele duizenden mensen, voor het merendeel afkomstig uit Baarn, Soest en omstreken, hebben zondag bij Paleis Soestdijk afscheid genomen van prinses Juliana. Van vroeg in de ochtend tot het begin van de avond stonden er continu honderden mensen voor de hekken, van wie velen een bos bloemen achterlieten.

De eerste honderden bossen werden neergelegd voor het hek van het paleis aan de Amsterdamsestraatweg. Scouts liepen vanaf het einde van de ochtend af en aan om de bloemen te verplaatsen naar de trappen van het bordes. Later namen ze de bloemen direct van de gevers in ontvangst om ze naar het bordes te brengen.

'Gewone en lieve Juliana'

Hoewel het leek alsof veel bezoekers alleen uit nieuwsgierigheid hun zondagse uitje bij het paleis gepland hadden, was het toch de nagedachtenis aan prinses Juliana waar iedereen het over had. Veel van de wat oudere bezoekers waren decennia lang vaste gast tijdens de defilés die tijdens Juliana's regeerperiode op haar verjaardag bij het paleis plaatsvonden. Met veel weemoed blikten ze op die periode terug, waarbij steeds weer de grote waardering voor de 'gewone en lieve Juliana' de boventoon voerde.

De gemeente Baarn, die met de dood van Juliana haar meest prominente inwoonster verloor, en de gemeente Soest, waar Paleis Soestdijk aan grenst, herdenken de voormalige vorstin maandagavond tijdens buitengewone raadsvergaderingen en herdenkingsdiensten in kerken. Ook openen zij condoleanceregisters op verschillende locaties.