MADRID - De Baskische groepering ETA heeft zondag in een communiqué laten weten enerzijds 'het besluit door te gaan met vechten te handhaven' en anderzijds 'bereid te zijn een oplossing te vinden via dialoog'. De Spaanse socialisten hebben het aanbod tot dialoog verworpen.

Het communiqué verscheen op de internetpagina van de Baskische krant Gara. De boodschap van de terreurbeweging Baskisch Vaderland en Vrijheid (ETA), is volgens waarnemers bestemd voor de winnaar van de Spaanse parlementsverkiezingen van afgelopen week, José Luis Rodríguez Zapatero.

Een woordvoerster van de partij van Zapatero, de PSOE, verwierp het voorstel echter. "Wij nemen verklaringen van terreurbewegingen niet serieus", zei ze.

De ETA werd er kort na de serie bomaanslagen in Madrid van 11 maart door onder anderen de minister van Binnenlandse Zaken Acebes van beschuldigd achter het bloedbad te zitten. Die verdenking werd evenwel voor een groot deel weggenomen door de aanhouding van een aantal Noord-Afrikanen in verband met de aanslagen waarbij ruim tweehonderd doden vielen.

De scheidende centrumrechtse regering van premier Aznar was erg snel en erg stellig met de bewering dat de ETA de aanslagen had gepleegd. Een poging van deze terreurbeweging om met behulp van treinen een Madrileens station op te blazen, werd eind december nog verijdeld.

De kiezers in Spanje wantrouwden de motieven van de regering echter. Dat heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de overwinning van de socialist Zapatero bij de verkiezingen van een week geleden.