TAIPEI - Het Taiwanese hooggerechtshof heeft zondag opdracht gegeven alle stembussen met daarin de stembiljetten die bij de verkiezingen van zaterdag zijn gebruikt, te verzegelen. Het is niet bekend of er een hertelling komt.

De zittende president Chen Shui-bian won de verkiezingen nipt van zijn tegenstrever Lien Chan met een verschil van 30.000 stemmen (0,2 procent van alle uitgebrachte stemmen). Lien zei direct na de uitslag dat er met de stemmen is geknoeid en hij heeft een hertelling geëist.

Ongeldige stemmen

Verder zijn ruim 330.000 stemmen ongeldig verklaard, drie keer zo veel als bij de presidentsverkiezingen in 2000. Ook vindt Lien de schietpartij verdacht waarbij Chen en zijn vice-president lichtgewond raakten. Lien meent dat het incident mogelijk in scène is gezet, zodat kiezers uit sympathie op Chen zouden stemmen.

Demonstratie

Met duizenden aanhangers is Lien naar het presidentiële paleis in Taipei opgetrokken. Voor het paleis wordt een sit-indemonstratie gehouden, waarbij de demonstranten worden gadegeslagen door zwaarbewapende oproerpolitie. De beslissing van het hooggerechtshof werd door Lien's aanhangers met gejuich ontvangen. 'A-bian, treedt af' werd door de demonstranten geroepen, waarmee ze verwezen naar de bijnaam van Chen.

Ook in andere Taiwanese steden verzamelden zich woedende menigten voor rechtbanken om daar hertelling van de stemmen te eisen. In Taichung wisten de boze aanhangers van Lien en zijn nationalistische partij Kuomintang het rechtsgebouw binnen te dringen, nadat zij de glazen deuren hadden ingegooid. Daarbij vielen enkele gewonden. In Taichung is men als eerste begonnen met het verzegelen van de stembussen.