WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat John Kerry verliest terrein ten opzichte van de zittende president George Bush. Dat blijkt uit een opiniepeiling zaterdag in het weekblad Newsweek.

Het onderzoek, dat drie dagen geleden onder 1006 mensen werd gehouden, laat zien dat Bush en Kerry nu ieder ongeveer 48 procent van de stemmen zouden krijgen. In een peiling van Newsweek vorige maand lag de Democraat nog twee procentpunten voor.

Draaikont

De agressieve campagne van de Republikeinen tegen de senator uit Massachusetts lijkt daarmee zijn vruchten af te werpen. In televisiespotjes wordt Kerry afgeschilderd als een draaikont die voortdurend van mening verandert en niet geschikt is om de strijd tegen het internationale terrorisme te voeren.

Ralph Nader

Ook bevestigt de enquête de angst van veel Democraten dat de onafhankelijke presidentskandidaat Ralph Nader stemmen afsnoept van Kerry. Als Nader wordt meegerekend staat Kerry zelfs twee procentpunten achter op Bush.

In 2000 wist Nader bijna drie procent van de stemmen te vergaren bij de toenmalige presidentsverkiezingen. Sommige Democraten houden Nader verantwoordelijk voor het nipte verlies van Gore destijds en vrezen een herhaling van de geschiedenis.