AMSTERDAM - Premier Jan Peter Balkenende is door een fout van de NOS zaterdag in grote verlegenheid gebracht. Halverwege de bekendmaking van het overlijden van prinses Juliana op de publieke radio en televisie werd de premier plotseling afgebroken. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil de garantie hebben van de NOS dat er in de toekomst geen fouten meer worden gemaakt.

De NOS had een verkeerde opname van het in memoriam ingestart, waarop Balkenende niet meer uit zijn woorden kwam. Hij leek niet meer te weten tot wanneer Juliana koningin was geweest.

De RVD zal op de korte termijn een gesprek hierover aangaan met de NOS. Wanneer dit precies plaatsvindt, is nog niet bekend. "Ik wil zeker stellen dat kardinale fouten als deze in de toekomst niet meer gemaakt worden", aldus directeur-generaal Gerard van der Wulp van de RVD. "Waar gewerkt wordt vallen spaanders, maar bij dit soort gevallen moet ik de garantie hebben dat het goed gaat", stelt hij.

Zaterdagochtend was de rede even voor 10.00 uur opgenomen om de publieke en commerciële zenders de gelegenheid te geven het tegelijkertijd uit te zenden. Dat is met een opname technisch makkelijker dan met een rechtstreekse uitzending. De tweede geslaagde opname had uitgezonden moeten worden, maar de NOS gebruikte per ongeluk de eerste tape.

Pijnlijk

De Telegraaf op zondag meldt dat medewerkers van de premier woedend zijn op de NOS. De premier wil niet publiekelijk reageren op de blunder, maar zou de fout als uiterst pijnlijk hebben ervaren. In een reactie noemde de NOS het incident 'betreurenswaardig'. Het is niet bekend of de NOS de premier en de koninklijke familie verontschuldigingen aanbiedt.

De rouwrede van Balkenende na het overlijden van prins Claus verliep ook al niet vlekkeloos. Veel critici vonden dat de premier toen te weinig emotie toonde.