DEN HAAG - Prins Constantijn en prinses Laurentien zijn zondagmorgen in alle vroegte opnieuw ouders geworden. Kort na middernacht, nog geen etmaal na het overlijden van prinses Juliana, werd hun zoontje graaf Claus-Casimir, broertje van Eloïse, geboren in het Haagse ziekenhuis Bronovo.

"Het is een stevige en gezonde baby", aldus de vader. De prinses en de prins hebben de afgelopen dag met dubbele gevoelens beleefd, vulde de Rijksvoorlichtingsdienst aan, maar zijn tegelijk zeer verheugd met de komst van hun zoon.

De RVD opent ditmaal geen digitaal felicitatieregister, omdat het niet gepast zou zijn gezien het overlijden van de overgrootmoeder van de boreling. De nieuwe baby is nu nog zesde in de lijn van troonopvolging. Na het huwelijk van de 'afvallige' prins Friso schuift Claus-Casimir op naar de vijfde plaats.

Casimir

De naam Casimir komt in de familie van Constantijn voor. Er waren drie Friese stadhouders met die naam: Ernst Casimir, Hendrik Casimir I en Hendrik Casimir II (vader van Johan Willem Friso, de overgrootvader van koning Willem I). De latere koning Willem II en Anna Paulowna kregen in 1822 op Paleis Soestdijk ook nog Willem Alexander Frederik Ernst Casimir, maar dit kind stierf na enkele maanden aan hersenwaterzucht. Het overleed in Brussel en werd pas vele jaren later bijgezet in Delft.

Het nieuwe graafje heet voluit Claus-Casimir Bernhard Marius Max. Marius is de naam van de broer van Laurentien. De toen al hoogbejaarde Max Kohnstamm, peetoom van Constantijn, hield een toespraak bij het burgerlijk huwelijk van de prins met Laurentien. Hij was van 1945 tot 1948 particulier secretaris van koningin Wilhelmina.

Huis ten Bosch

Het nu al tot vier personen uitgedijde gezin van Constantijn zal voorlopig nog even op Huis ten Bosch blijven. Eind april vestigt het zich te Brussel. De prins werkt daar sinds 1 maart voor RAND Europe, een onafhankelijke denktank, die volgens zijn eigen site 'het publieke belang dient door de beleidsvorming te verbeteren en publiek-private oplossingen te zoeken voor gemeenschappelijke problemen'.

Prins Constantijn blijft een dag per week actief als adviseur Europa communicatie voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. De baan in Brussel is voor vier dagen. De prins werkte van 2001 tot als strategisch beleidsadviseur bij Booz Allen & Hamilton in Londen en zat sindsdien zonder volledige betrekking.