MITROVICA/MOSKOU - De regionale bestuurder van de VN-missie in het noorden van Kosovo heeft het anti-Servische geweld van etnische Albanezen 'een poging tot etnische zuivering die niet zal slagen' genoemd. De Russische president Poetin had het ook over 'etnische zuiveringen'.

David Mitchels deed zijn uitspraak zaterdag op een persconferentie in Mitrovica, in gezelschap van generaal Xavier Michel van KFOR, de multinationale troepenmacht van de NAVO. Vrijdag had ook NAVO-generaal James Jones van etnische zuiveringen gesproken.

"We hebben meedogenloze, synchrone en simultane aanvallen gezien, verspreid over mijn hele controlegebied", zei generaal Michel op zijn beurt. VN-generaal Mitchels vindt dat de Kosovaarse regering van premier Bajram Rexhepi de herbouw van de huizen en religieuze gebouwen op zich nemen die de etnisch Albanezen hebben verwoest. Rexhepi heeft dat zaterdagavond toegezegd. Hij kondigde de oprichting aan van een speciaal fonds voor herstel van de schade.

Op de vlucht

Zeker 3600 Serviërs en andere niet-Albanezen zijn sinds woensdag op de vlucht geslagen voor gewelddadige Albanese menigten, die ten minste zeven Servische dorpen en 25 religieuze gebouwen hebben platgebrand. Bij het geweld zijn aan beide zijden samen ten minste doden gevallen en meer dan zeshonderd mensen gewond geraakt, onder wie 61 KFOR-militairen.

Controle

De Amerikaanse generaal James Jones van de NAVO verzekerde president Svetozar Marovic van Servië-Montenegro zaterdag dat KFOR de situatie in de provincie weer volledig onder controle had. Media in Belgrado meldden dat NAVO-commandant admiraal Gregory Johnson telefonisch ook die boodschap aan Marovic heeft overgebracht.

Vrijdag waren ongeveer 2000 extra militairen in Kosovo ingezet om de 18.500 man tellende internationale troepenmacht te helpen het geweld, dat woensdag losbarstte, onder controle te krijgen.

Rouw

De etnisch-Albanese president Ibrahim Rugova van Kosovo heeft voor maandag een dag van rouw aangekondigd. Volgens een verklaring wil de president op de dag "de burgers eren en herdenken die hun leven hebben verloren tijdens de ongeregeldheden van deze week".

Poetin

President Poetin eiste zaterdag dat er harde maatregelen worden genomen om de Servische minderheid in Kosovo te beschermen. De president veroordeelde het geweld tussen Albanezen en Serviërs dat de afgelopen dagen tientallen levens heeft geëist, zo meldde het Russische persbureau Interfax.

Poetin zou zijn minister voor Rampenbestrijding Sjoigu opdracht hebben gegeven naar Kosovo te reizen met hulpgoederen voor op de vlucht gedreven Serviërs.