DEN HAAG - De uitvaartdienst van prinses Juliana is vastgesteld op dinsdag 30 maart om 12.30 uur, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De prinses zal worden bijgezet in de Koninklijke Grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft.

De uitvaart van de prinses zal in grote lijnen verlopen volgens het draaiboek dat is gebruikt bij die van prins Claus, oktober 2002. Prinses Juliana zal de eerste dagen worden opgebaard in Paleis Soestdijk. Hier is voor de naaste familie gelegenheid om afscheid te nemen. Het stoffelijk overschot wordt woensdag 24 maart overgebracht van Paleis Soestdijk naar Paleis Noordeinde in Den Haag, waar de prinses wordt opgebaard tot de dag van de uitvaart. De koningin en haar zussen Irene, Margriet en Christina zullen hun moeder op deze tocht begeleiden.

Prinses Juliana overleed aan de gevolgen van een longontsteking, in combinatie met algehele verzwakking van haar gestel. Juliana was van 1948 tot in 1980 koningin van Nederland. De prinses overleed om tien voor zes in de ochtend op Paleis Soestdijk in het bijzijn van haar echtgenoot prins Bernhard en haar dochters Beatrix, Irene en Margriet.

'Rouwbeklag'

Op woensdag 24 maart wordt een aantal deputaties (waaronder Nederlandse autoriteiten, leden van het Corps Diplomatique en hoofden van internationale organisaties) in de gelegenheid gesteld tot 'rouwbeklag' op Paleis Noordeinde.

Voor het grote publiek is er gelegenheid tot afscheid nemen van donderdag 25 tot en met zondag 28 maart.

Hofrouw

Naar aanleiding van het overlijden van prinses Juliana heeft het Koninklijk Huis hofrouw aangenomen tot en met de dag van bijzetting in de Koninklijke Grafkelder in Delft. Tot en met Eerste Paasdag 11 april zijn er geen publieke activiteiten van leden van het Koninklijk Huis. Rekening houdend met de uitdrukkelijke wens van de overledene is deze periode van familierouw kort gehouden, aldus de RVD.

Prinses Christina, die in New York woont, arriveerde kort na het overlijden van haar moeder op Schiphol. Kroonprins Willem-Alexander en zijn echtgenote Máxima keren zondag met hun dochtertje Amalia terug van hun wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech.

Ouderen

De Delftse burgemeester Van Oorschot verwacht dat meer ouderen de uitvaart van Juliana willen bijwonen en daar moet rekening mee worden gehouden op het gebied van de toegankelijkheid van de stad, aldus Van Oorschot.

De Nieuwe Kerk, waar Juliana wordt bijgezet in het familiegraf van de Oranjes, gaat zondagavond na de laatste kerkdienst dicht voor het publiek. Vanaf die tijd is de kerk het domein van de Rijksgebouwendienst, die de kerk in gereedheid brengt voor de plechtigheden van de uitvaart.

Welke plek de overleden prinses in de grafkelder krijgt, is nog onduidelijk. "Dat bepaalt de familie", zei de burgemeester, die sleutelhouder van de grafkelder is. "Achterin de kelder is nog ruimte. Voorin zou ook kunnen, maar dan zou Juliana de eerste zijn die daar ligt."

Voorbereidingen

De uitvaart is 30 maart. Bij overlijden van leden van het koninklijk huis zitten er gewoonlijk acht tot tien dagen tussen het overlijden en de uitvaart, want er zijn veel voorbereidingen nodig. De bijzetting zelf krijgt een privé-karakter, overeenkomstig de uitvaart van prins Claus.

'Acute verwarring'

Juliana beleefde na haar aftreden als koningin een rustige oude dag. Ze herstelde snel van een gebroken heup in 1998, maar kampte na de operatie wel met 'acute verwarring'. Het huwelijk van kleinzoon prins Maurits en Marilène van den Broek, eind mei van dat jaar, woonde zij ogenschijnlijk in goede conditie bij.

Het zou haar laatste openbare optreden zijn. Op 23 februari 1999 maakt de prinses bekend dat naar buiten treden haar te zwaar was geworden. Eind juni 2001 vertelde prins Bernhard dat ze haar geheugen praktisch volledig kwijt is.

Halfstok

Premier Balkenende kondigde zaterdag rouwmaatregelen af. Op grond van een speciale vlaginstructie wordt van alle rijksgebouwen de Nederlandse vlag halfstok, zonder wimpel, uitgestoken vanaf de dag van het overlijden tot en met de dag van de uitvaartdienst en bijzetting met uitzondering van de zondag. In de periode tot en met de uitvaartdienst en bijzetting gelast het Rijk alle officiële feestelijkheden af. Bij andere evenementen zal gepaste soberheid in acht worden genomen.