BERLIJN - Leden van het terroristennetwerk al-Qaeda waren van plan vorig jaar een aanslag te plegen in Berlijn, die zou moeten lijken op de aanslag van vorige week in Madrid. De plannen gingen niet door, omdat de Duitse autoriteiten een verdachte moslimterrorist uit Tunesië oppakten. Die had mobiele telefoons gekocht die hij zou hebben willen gebruiken om bommen tot ontploffing te brengen. Dit meldt het tijdschrift Focus in de editie die maandag in de kiosken ligt.

Het blad, dat zich op de aanklacht van het federale parket baseert, schreef dat de telefoons bij huiszoekingen zijn ontdekt. Daarbij zijn ook luchtfoto's gevonden van 170 Duitse steden, waarop nucleaire installaties en chemische fabrieken staan. Verder nam de politie een vuurwapen en grondstoffen voor bommen in beslag.

De verdachte, de 33-jarige Ihsan Garnaoui, is in maart vorig jaar aangehouden in Berlijn. Hij woonde sinds 1996 in Duitsland. Kort na zijn aanhouding meldde de Duitse pers dat hij was betrokken bij goudsmokkel, waarvan de opbrengst - naar schatting 3,7 miljoen euro - bedoeld zou zijn voor financiering van het netwerk.

Garnaoui heeft volgens Focus in 2001 een opleiding gevolgd in een kamp van al-Qaeda. Hij zou in een moskee in de Duitse hoofdstad personen hebben gerekruteerd die hem zouden moeten helpen. Als doelwit voor de aanslagen hadden de moslimterroristen betogingen tegen de oorlog in Irak op het oog, aldus Focus. Een jaar geleden betoogden meer dan 100.000 mensen in de straten van Berlijn tegen de oorlog. Onderzoekers stellen dat de effecten van een aanslag huiveringwekkend geweest zouden zijn.