DE BILT/ONDERDIJK - Het KNMI waarschuwt zaterdag voor zeer zware windstoten. De wind zorgde ervoor dat op het Keut in Rock-festival in Onderdijk (Noord-Holland) twee mensen gewond raakte. Luchthaven Schiphol kampt met vertragingen.

Twee leden van de organisatie van het festival in Onderdijk raakte gewond doordat een tent omwaaide, zo deelde een woordvoerder van de politie mee. Hoe ernstig hun verwondingen zijn, is nog niet bekend. De twee waren volgens de politie aanspreekbaar.

Zaterdagavond zou het muziekevenement worden gehouden in het recreatie- en natuurgebied Nesbos/Vooroeverproject in Onderdijk, aan de dijk Medemblik-Wervershoof. De gemeente en de brandweer hadden net besloten het festival af te gelasten, toen de tent werd gegrepen door de wind.

In de tent waren volgens de politie nog geen bezoekers aanwezig, alleen mensen van de organisatie. De gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Hoorn. De tent is zaterdagavond ontmanteld.

Schiphol

Op Schiphol leidt de storm in Nederland tot vertragingen. Door de harde wind kunnen slechts twee banen worden gebruikt, aldus een woordvoerster van de luchthaven zaterdagavond. De vertragingen lopen op tot een paar uur. Die zullen zaterdag niet meer worden ingehaald, omdat de storm naar verwachting tot na middernacht aanhoudt.

Schiphol kan alleen gebruikmaken van de Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan. Dit laatste betekent dat vliegtuigen over Amsterdam vliegen.

In de hoofdstad blijft de stormschade vooralsnog beperkt tot omgewaaide bomen en wegwaaiende dakplaten. In sommige gevallen kwamen deze op auto's terecht, maar persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan, aldus een woordvoerder van de politie in Amsterdam.

Windstoten

Langs de kust staat volgens het KNMI een zuidwesterstorm met windkracht 9. In de kustprovincies en rond het IJsselmeer komen windstoten voor met een snelheid van 120 kilometer per uur, windkracht 12. Ook elders in het land moet het verkeer rekening houden met harde windstoten. Volgens een woordvoerder zal de overlast de hele avond duren.