DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte heeft president Barack Obama gefeliciteerd met zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten.

Hij zegt zich in een reactie te verheugen om de uitstekende samenwerking met Obama voort te zetten.

"Felicitaties aan president Barack Obama met zijn herverkiezing na een bijzonder spannende race", laat Rutte vanuit Istanbul weten.

"Nederland verheugt zich erop om de uitstekende samenwerking met de Obama-administratie op tal van terreinen de komende vier jaar voort te zetten."

Rutte doelt onder meer op de goede handels- en investeringsrelatie tussen de VS en Nederland. "Wij willen dat die in de toekomst verder groeit. Nederland zal zich daarom inspannen voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de Europese Unie."

NAVO

Rutte noemt ook de samenwerking met de Amerikanen binnen de NAVO. ''Onze trans-Atlantische verbondenheid uit zich zich ook in onze samenwerking in de NAVO. Ons land zal samen met de Obama-administratie actief uitvoering geven aan de uitkomsten van de Chicago-top".

In mei werd toen onder meer gesproken over een strategisch plan voor Afghanistan en over de rol die de NAVO moet spelen bij dreigingen, zoals terrorisme, massavernietigingswapens en cyberaanvallen.

Ook NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen bracht woensdagochtend zijn gelukwensen over aan de herverkozen Amerikaanse president. Hij prees het leiderschap van Obama.

Rasmussen sprak over de sterke en belangrijke band tussen Europa en Noord-Amerika om de vrede en veiligheid te waarborgen. ''President Obama heeft uitmuntend leiderschap laten zien om deze vitale band te onderhouden en ik kijk er naar uit onze nauwe samenwerking voort te zetten.''

Kippenvelspeech

Diederik Samsom heeft het over een 'Kippenvelspeech' van Obama. "Als ie ditmaal deze vechtlust, inspiratie en energie wél vasthoudt, worden het prachtige #fourmoreyears'", aldus de fractieleider van de PvdA.

Samsom: ''Ik hoop dat hij er ditmaal wel in slaagt de inspiratie en de energie van zijn campagne vast te houden''. Dat is volgens hem hard nodig om de politiek daar ''uit de houdgreep van polarisatie tussen Democraten en Republikeinen'' te verlossen.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) feliciteert Obama. Hij spreekt in een reactie onder meer over het belang van een goede samenwerking.

"In een veranderende wereld is de trans-Atlantische relatie een ankerpunt. Nederland zal samen met andere partners daarin blijven investeren."

De nieuwe VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ''vindt het goed dat Obama een tweede termijn heeft gekregen om het vertrouwen in de VS te herstellen en de problemen zoals de grote schuldenberg aan te pakken''.

De keuze van de Amerikaanse kiezer stemt ook Alexander Pechtold van D66 blij. ''Ik ben ervan overtuigd dat hij de juiste man is om een inspirerende en leidende rol te spelen in de vele uitdagingen die op hem wachten, niet alleen nationaal maar ook internationaal.''

Lees de column van Charles Groenhuijsen

Lees ons liveblog (gesloten)

Alles over de verkiezingen in de VS

Kamp Obama/Biden

Barack Obama en zijn vrouw Michelle voor aanvang van zijn overwinningsspeech, samen met Joe Biden en zijn vrouw Jill Tracy. © AFP
Barack Obama staat even stil bij zijn overwinning. © AFP
De herkozen president Barack Obama komt samen met zijn gezin aan in Chicago. © AFP
Luidkeels maken de Democraten duidelijk dat hun president aan zal blijven. © AFP
In Chicago juichen Obama-aanhangers over de uitslag van de verkiezingen. © ANP
De Democraten vieren hun feestje. © AFP
6 november: Uitzinnige Obama-stemmers tonen hun vreugde over de herverkiezing van de huidige president. © AFP
Het Obama-kamp viert de overwinning van de regerend president, Barack Obamma. © AFP
Aanhangers van Obama zien de winst voor hun president bijna verschijnen. © AFP
Twee Obama-aanhangers wachten in spanning op de verkiezingsuitslag. © AFP
De Obama-kiezers hebben zich voor de verkiezingen uitgedost. © AFP
Obama-aanhangers vieren de positieve peilingen van hun president. © AFP
In het Obama-kamp toont men zich zelfverzekerd. © AFP
Obama-kiezers wachten in spanning af. © AFP
Een kiezer op Times Square, New York, toont zijn voorkeur voor Obama. © ANP
Een kantoor van de Democraten ligt er verlaten bij, nadat het meeste campagnewerk erop zit. © AFP
Een kantoor van de Democraten ligt er verlaten bij, nadat het meeste campagnewerk erop zit. © AFP
Veel Obama-kiezers die aanweizg zijn in Chicago zijn vrijwilligers die zich tijdens de campagne van de Democraten hebben ingezet. © Getty
Tijdens de verkiezingsnacht in Chicago laten Obama-supporters hun talisman zien. © AFP
In Chicago is men klaar voor de toespraak van regerend president Barack Obama en diens running mate Joe Biden. © AFP
President Obama belt een kiezer vanuit het hoofdkantoor van de Democraten in Chicago. © AFP
In Chicago worden voorbereidingen getroffen voor de toesrpaak van Obama. © AFP
Buttons voor Obama-kiezers. © ANP
Obama-kiezers in Chicago wachten op de toespraak van hun president. © AFP
Barack Obama en zijn aanhang zwaait naar het juichende publiek. © AFP