TAIPEI - De zittende president Chen Shui-bian van Taiwan heeft zaterdag met een nipte meerderheid de presidentsverkiezingen gewonnen. Zijn rivaal Lien Chan van oppositiepartij Kuomintang (KMT) stapt naar de rechter om hertelling van de stemmen te eisen en de verkiezingen ongeldig te laten verklaren.

Het verschil tussen de beide kandidaten bedraagt minder dan .000 stemmen, op een totaal van ruim 13 miljoen uitgebrachte stemmen. De opkomst was ruim 80 procent. De KMT vertrouwt ook het grote aantal ongeldig verklaarde stemmen niet. Volgens de kiescommissie konden 337.297 stembiljetten niet konden worden meegeteld. "Hopelijk controleert de kiescommissie de ongeldige stembiljetten nog eens goed, want het zijn er veel te veel", zei een woordvoerder van de KMT.

Ongeldig

Waarom zo veel stembiljetten ongeldig zijn, meldde de kiescommissie niet. Waarschijnlijk is dat het gevolg van een campagne waarin activisten die tegen beide partijen zijn, hebben opgeroepen 'geen van beiden' in te vullen op de biljetten.

Aanslag

Chan vindt verder dat er nog te veel vragen zijn rond de aanslag op president Chen en vice-president Annette Lu van de Democratische Progressieve Partij (DPP). Beiden liepen een schampschot op toen de open auto waarin zij zaten vrijdag tijdens hun verkiezingscampagne werd beschoten. Analisten voorspelden dat de aanslag hun extra stemmen zou kunnen opleveren.

'Overwinning democratie'

Chen noemde zijn herverkiezing 'een overwinning van de democratie'. Het is nu aan hem om te reageren op de eisen van zijn tegenstander. Volgens de Taiwanese wet kan een hertelling alleen worden gehouden als de twee kandidaten het daarover eens zijn. In Taipeh waren zaterdagavond (lokale tijd) honderdduizenden mensen op straat in afwachting van van verdere ontwikkelingen.

China

De Nederlandse EU-waarnemer in Taiwan Cees Bremmer zei dat velen ongerust zijn over de reactie van China op de uitslag van de verkiezingen. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie en ziet liever Lien Chan winnen dan Chen, die streeft naar onafhankelijkheid van Taiwan. China heeft altijd gezegd die onafhankelijkheid niet te zullen accepteren. De volksrepubliek heeft een militair ingrijpen niet uitgesloten.

Referendum

Het was China dan ook een doorn in het oog dat gelijktijdig met de presidentsverkiezingen in Taiwan een referendum werd gehouden over de relatie met China. De bevolking werd gevraagd of het land meer antiraketsystemen moet aanschaffen en opstellen zolang China raketten op Taiwan gericht houdt en of vredesbesprekingen met China moeten worden hervat. Het referendum is definitief ongeldig verklaard, omdat minder dan de helft van de kiezers heeft geantwoord op de vragen.

De Chinese regering heeft geen reactie gegeven op de officiële verkiezingsuitslag in Taiwan.