BRUSSEL/LONDEN/OSLO/PARAMARIBO/WILLEMSTAD - De Belgische koning Albert II heeft koningin Beatrix en de andere leden van de koninklijke familie een telegram met condoleances gestuurd na het overlijden van prinses Juliana. Ook de Britse koningin Elizabeth, de Duitse bondspresident Rau, de Noorse koning Harald, de president van Suriname Ronald Venetiaan en de Antilliaanse premier Mirna Louisa-Godett betuigen hun medeleven.

"Als mensen van mijn generatie over haar praten, hebben we het over koningin Juliana", zei de Surinaamse president Venetiaan. "In haar lange regeerperiode heeft koningin Juliana voor een groot deel de ontwikkeling van Suriname mede helpen bepalen en begeleiden vanuit de top van het koninklijk huis. Ze was jarenlang de belichaming van het Koninklijk Huis in Suriname, een kolonie die ze in de moeilijke jaren van de Tweede Wereldoorlog bezocht."

De regering en het volk van Suriname leven mee met de familie van de overleden prinses Juliana, in het bijzonder met haar dochter, koningin Beatrix, en haar echtgenoot, prins Bernhard. President Venetiaan condoleert het Koninklijk Huis en het volk van Nederland met het overlijden van de prinses.

Noorwegen

Koningin Harald en koningin Sonja van Noorwegen hebben volgens hun woordvoerder hun condoleances aan koningin Beatrix gestuurd. Tussen de koninklijke families van Noorwegen en Nederland bestaan goede banden.

België

Koning Albert heeft het voornemen om op zo kort mogelijke termijn contact op te nemen met koningin Beatrix om haar ook persoonlijk te condoleren. Het overlijden van prinses Juliana was zaterdagochtend ook het belangrijkste nieuws in België.

Over de inhoud van de telegram worden door het Paleis van Laken geen mededelingen gedaan. "Dat is bij ons niet de gewoonte", aldus zaterdag een woordvoerder van de Belgische koninklijke familie.

Buckingham Palace

Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië is bedroefd over het nieuws over het overlijden van prinses Juliana en stuurt een persoonlijke boodschap aan koningin Beatrix om haar medeleven te betuigen, aldus Buckingham Palace. Het is nog niet bekend wie namens het Britse koningshuis de begrafenis van de prinses zal bijwonen.

Godett

De Antilliaanse premier Mirna Louisa-Godett is geraakt door het overlijden. "Juliana is en blijft onze koningin", zei zij zaterdag vanuit haar huis in Willemstad. Ze heeft namens de regering en de bevolking van de Nederlandse Antillen zaterdagochtend direct een telegram gestuurd aan koningin Beatrix.

"Juliana was de koningin van ons allemaal. Ik wil de Nederlanders, de Antillianen in Nederland en de Antilliaanse bevolking hier condoleren met dit verlies", aldus de premier. Om 14.00 uur lokale tijd (19.00 uur 's avonds Nederlandse tijd) houdt de premier een rede op radio en televisie, zo kondigde ze aan. "Laten we bidden en God vragen over onze koningin te waken."

Rau

De Duitse bondspresident Johannes Rau heeft koningin Beatrix zaterdag gecondoleerd met het verlies van haar moeder. "Koningin Juliana was erg geliefd in Duitsland", schreef Rau. "Wij treuren om een grote koningin die voor ons op vele manieren een voorbeeld was".