LONDEN - Twee anti-oorlogsdemonstranten hebben zaterdagochtend de befaamde Big Ben in het centrum van Londen beklommen. Milieuorganisatie Greenpeace heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de opzienbarende actie van zaterdag, zo meldden diverse media.

Het is bedoeld als protestactie tegen het Amerikaans-Britse beleid ten aanzien van Irak. "We willen Tony Blair duidelijk maken dat we genoeg hebben van de halve waarheden en het ontwijkende gedrag inzake Irak", aldus de organisatie.

Spandoek

De twee klimmers, broers uit het graafschap Sussex, ontvouwden een spandoek met de tekst 'Time for Truth' (tijd voor de waarheid). "Ze zijn niet van plan snel naar beneden te komen. Ze hopen er het grootste deel van de dag te blijven", aldus een zegsman van Greenpeace die ochtend. Later werden zij aangehouden.

De autoriteiten stonden via-via in contact met de twee klimmers, aldus het Britse persbureau Ananova. "Agenten zijn ter plekke en proberen de zaak vreedzaam op te lossen. We denken niet dat het verband houdt met terrorisme", aldus de Scotland Yard-woordvoerster.

Demonstraties

Londen was zaterdag ook het toneel van een omvangrijke anti-oorlogsdemonstratie. Tienduizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen de oorlog in Irak. In veel andere steden in de hele wereld werd zaterdag eveneens gedemonstreerd. In verscheidene steden gingen zaterdag mensen de straat op.

Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam waren zaterdag enkele honderden demonstranten bijeen om te demonstreren tegen de bezetting in Irak. De betogers willen een einde aan de Nederlandse deelname aan wat zij de bezettingsmacht van Irak noemen. Daarnaast pleitten ze voor zelfbeschikking van Irakezen.

Juliana

De demonstratie werd georganiseerd door het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' in samenwerking met Iraaks Platform Nederland. De initiatiefnemers zagen in het bericht over het overlijden van prinses Juliana geen reden de demonstratie niet door te laten gaan. "Het gaat om een landelijke demonstratie. Toen het nieuws over Juliana bekend werd, waren velen al op weg naar Amsterdam", aldus een van de organisatoren.

Extreem-rechts

Nieuw Rechts, de extreem-rechtse partij, wilde naar Amsterdam komen om pamfletten uit te delen. De partij vindt de Nederlandse overheid te laks tegen moslim- en andere terroristen. Uit piëteit met het overlijden van Juliana heeft de partij van deze acties in Amsterdam afgezien.

Australië

De opkomst in Australië viel zaterdag tegen. In tegenstelling tot een jaar geleden toen er naar schatting 200.000 mensen in Sydney demonstreerden tegen de oorlog, namen zaterdag slechts enkele duizenden mensen de moeite. In Melbourne en Brisbane kwamen respectievelijk 2000 en vijfhonderd tegenstanders van de oorlog opdraven.

In Japan, dat kort geleden nog troepen naar Irak stuurde, gingen wel tienduizenden mensen de straat op. In Tokyo trokken twee demonstraties elk 30.000 deelnemers. Ook in Osaka hadden twee betogingen plaats die elk 10.000 mensen trokken. Ook in Thailand, de Filipijnen en Hongkong hadden protestmarsen plaats tegen de oorlog in Irak. In het Indiase Bombay uitten enkele duizenden mensen hun ongenoegen over het conflict.

Rome

In Rome was de grootste Europese betoging. Daar waren meer dan .000 mensen op straat, volgens de organisatoren zelfs een miljoen. In Londen telde de politie 25.000 betogers. Verder waren er betogingen in dertig Spaanse steden. In Madrid en Barcelona zouden de demonstranten pas zaterdagavond de straat opgaan.

Athene

Ook in de Hongaarse hoofdstad Boedapest werd 's avonds een grote betoging verwacht. In de Griekse hoofdstad Athene deden meer dan 7000 mensen mee aan een protestmars. In Warschau waren de tegenstanders van de oorlog met niet meer dan duizend.

In Berlijn en andere Duitse steden waren duizenden mensen op straat. Ook in Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië en België waren betogingen, evenals in Turkije, Zuid-Afrika, Egypte en Bahrein. In de Verenigde Staten waren meer dan 250 protestbijeenkomsten en -marsen aangekondigd, onder meer in New York.