HAARLEM - Officier van justitie G. Sta heeft dinsdag voor de rechtbank in Haarlem vier jaar cel en een boete van 50.000 euro geëist tegen de Haagse advocaat M.D.. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 54-jarige Hagenaar een actieve rol gespeeld in de criminele organisatie van vermeend IRT-informant K.J..

Volgens officier Sta heeft advocaat D. de drugsbende van J. actief geholpen. Hij zou onder meer zijn kantoor in Den Haag beschikbaar hebben gesteld aan leden van de organisatie.

Sta: "De rol van D. is die van een juridisch adviseur die 24 uur per dag beschikbaar is om de criminele organisatie met raad en daad bij te staan. Je denkt dat zoiets alleen in speelfilms en boeken gebeurt." De advocaat zelf ontkent dat hij lid was van de misdaadorganisatie.

Voetbalwedstrijden

Behalve D. stonden dinsdag ook twee broers van J. terecht wegens betrokkenheid bij illegale praktijken. De 43-jarige C.J. zou samen met zijn broer illegale weddenschappen op internationale voetbalwedstrijden hebben georganiseerd en enkele voetballers van de Belgische voetbalclub Westerloo hebben omgekocht om een uitslag te beïnvloeden. De officier eiste tegen hem zeven jaar cel en een boete van 125.000 euro.

De 45-jarige broer D.J. hoorde vier jaar cel en een boete van .000 euro tegen zich eisen. Volgens het OM was hij de financiële steun en toeverlaat van zijn broer K. Beide broers hebben tot dusverre gezwegen over de beschuldigingen.

De aanklager eiste tegen zeven andere verdachten celstraffen tot zeven jaar. De verdachten waren volgens Sta allen lijfwacht, adviseur of uitvoerder van de hoofdrolspelers.

Een deel van de verdachten was actief binnen de Haagse zaalvoetbalvereniging Den Haag Trimeur, die inmiddels is opgegaan in een andere club. De rechtbank doet 29 maart uitspraak.