TRIPOLI - Bij het hoofdkwartier van het comité dat bendes en milities in Libië moet ontmantelen of hervormen, het Hoge Veiligheidscomité, is zondag in Tripoli gevochten.

Leden van verscheidene bendes openden het vuur op elkaar. Ook werd het hoofdkwartier in brand gestoken en werden winkels geplunderd.

Er vielen zeker vijf gewonden volgens zegslieden in een nabijgelegen ziekenhuis. Het ziekenhuis kwam ook even onder vuur te liggen.

Libië lijdt een jaar na de dood van dictator Muammar Kaddafi nog steeds onder onveiligheid en onmacht van de nieuwe leiding om er snel iets aan te doen.

Het Veiligheidscomité wil dat leden van bendes en milities hun wapens inleveren of worden opgenomen in de nieuwe strijdkrachten of politie. Dit zou voor het einde van het jaar moeten zijn geregeld, maar waarnemers vrezen dat dit op die termijn niet te realiseren is.

Bomaanslag

In de noordoostelijke stad Benghazi zijn zondagmorgen vier agenten gewond geraakt toen een bom ontplofte naast het politiebureau waar ze dienst hadden. In Benghazi, in de door Kaddafi gemarginaliseerde regio Cyrenaica, begon de opstand tegen Kaddafi's dictatuur in februari 2011.

Het regime van de clan van Kaddafi trok alle macht naar zich toe en duldde geen sterke staatsinstellingen. Dat hindert de huidige leiders ook in het scheppen van orde.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten