SOESTDIJK - Prinses Juliana is zaterdag om tien voor zes in de ochtend op 94-jarige leeftijd op Paleis Soestdijk overleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Ze wordt dinsdag 30 maart begraven.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bloemen en tekeningen bij Paleis Soestdijk (video)
Modem/ Breedband

Prinses Juliana is zaterdag overleden aan de gevolgen van longontsteking, gecombineerd met algehele verzwakking van het gestel.


De eerste bloemen zijn zaterdagochtend - kort na het bekend worden van het overlijden van prinses Juliana - aan het paleishek bevestigd

Juliana was van 1948 tot 1980 een zeer geliefde koningin der Nederlanden. Bij haar inhuldiging in de Nieuwe Kerk te Amsterdam zei ze: "Wie ben ik, dat ik dit doen mag". In 1980 maakte Juliana bekend dat "haar krachten afnamen". Haar oudste dochter Beatrix volgde haar in dat jaar op.


Bloemen sieren het hek van Paleis Soestdijk

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina werd op 30 april 1909 in Den Haag geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. In 1937 trouwt ze met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Het echtpaar krijgt vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Marijke.


Tientallen mensen trotseren de regen en verzamelen zich zaterdag bij het hek van Paleis Soestdijk

Tijdens de oorlog verblijft de koninklijke familie in Londen. Zorgen om haar jongste dochter Marijke, later Christina genoemd, die oogklachten heeft, drijven in de jaren '50 Juliana in de armen van gebedsgenezeres Greet Hofmans. Dit leidt tot problemen tussen Juliana en Bernhard, maar een constitutionele crisis wordt voorkomen.


Mensen zullen prinses Juliana 'altijd blijven herinneren'

Na haar aftreden in 1980 heeft ze een rustige oude dag. De laatste jaren verschijnt ze niet meer in de openbaarheid. Prins Bernhard maakte in 2001 bekend dat ze haar geheugen praktisch volkomen kwijt was.


Een handjevol ouders met kinderen verschijnt bij het paleishek met bloemen


De weg naar Paleis Soestdijk is zaterdag voor doorgaand verkeer afgesloten