DEN HAAG - Handmatig bellen in de rijdende auto, de invalidenwagen of op de brommer komt de beller na 30 maart op een boete van 138 euro te staan. "Dat is ongeveer de prijs van een carkit", aldus minister Netelenbos van Verkeer dinsdag tijdens de presentatie van de campagne voor handsfree bellen.

Na twee mislukte campagnes in 1999 en 2000 om een eind te maken aan het gebruik van de mobiele telefoon in de auto, ging Netelenbos vorig jaar over tot een verbod. Dit verbod gaat op 30 maart in.

Het verbod geldt voor automobilisten, bestuurders van invalidenwagens en brommers. Zij mogen tijdens het rijden hun telefoontoestel niet meer in de hand hebben. Dit betekent dat SMS-en, WAP-en en internetten via het mobieltje ook strafbaar is. Bellers die het toestel tussen schouder en oor klemmen, zitten eveneens fout.

Fietsers ontspringen de dans. Voorlopig althans, want ze worden wel in de gaten gehouden. Tot op heden zijn er nog geen duidelijke gegevens over ongelukken die bellende fietsers veroorzaken, aldus Netelenbos.

Als die cijfers er komen, en blijkt dat het nodig is, dan gaat het verbod ook gelden voor fietsers. Overigens is het wel zo dat een fietser die al telefonerend gevaar of hinder veroorzaakt, strafbaar is.

Mobilofoons en 27 MC-bakkies zijn van het verbod uitgezonderd, omdat het alleen geldt voor zogeheten mobiele telecommunicatiediensten.

Volgens schattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

/NIEUWSBellen in auto vanaf maart verplicht 'handsfree'