HANOI - In Vietnam is een jongen van twaalf jaar overleden aan de gevolgen van vogelgriep. Hij was besmet met de meest ernstige vorm van het virus, H5N1, zo hebben de Vietnamese autoriteiten zaterdag laten weten.

De jongen kwam uit de zuidelijke provincie Tay Nihn en is maandag al overleden, vijf dagen nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen met ernstige ziekteverschijnselen. Artsen onderzoeken nu of familieleden van de jongen ook het virus onder de lede hebben. Besmet gevogelte, levend en dood, draagt de ziekte over. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is mens-op-menstransmissie (nog) niet voorgekomen.

De afgelopen maanden zijn in Vietnam al vijftien mensen door het virus gestorven en in Thailand acht mensen. Het laatste dodelijke slachtoffer in Vietnam was op 18 februari en de autoriteiten hadden gehoopt het land eind maart vrij van vogelgriep te verklaren.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) had woensdag juist gewaarschuwd dat Vietnam nog niet is verlost van vogelgriep. Volgens de FAO moet het Aziatische land dan ook geen haast maken met het op peil brengen van zijn pluimveestapel of de hervatting van de handel in gevogelte.