ZAANDAM - Duizend tot twaalfhonderd mensen zijn vrijdagavond op de Dam in Zaandam samengekomen, ter nagedachtenis aan de -jarige Turkse vrouw die een week geleden in Koog aan de Zaan door haar ex-echtgenoot werd doodgeschoten. De mensen liepen mee in een stille tocht die begon en eindigde op de Dam in Zaandam.

De tocht is rustig verlopen. Er deden zich geen ongeregeldheden voor. Op spandoeken waren teksten te lezen als 'Stop geweld en moordaanslagen tegen vrouwen!'.

Ook een aantal leden van de Tweede Kamer, onder wie Nebahat Albayrak van de PvdA en Nihad Eski van het CDA, waren naar Zaandam gekomen. Burgemeester R. Vreeman van Zaandstad sprak de deelnemers voor het begin van de tocht toe. Hij vindt dat Nederland een of twee echt veilige opvanghuizen moet krijgen waar ongewenste personen niet binnen kunnen komen. In noodgevallen moet het volgens Vreeman mogelijk worden om van naam en identiteit te veranderen.

Dialoog

De burgemeester van Zaanstad riep al zijn collega's op tot een discussie met de Turkse en Marokkaanse gemeenschap. ,,Er moet een dialoog worden begonnen om dit soort gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen, te signaleren en bespreekbaar te maken.'' Anja de Vries sprak namens het bestuur van Blijf van mijn Lijf Zaanstad. Zij wees op de gevoelens van machteloosheid die na de dood van de vrouw zijn achtergebleven. Volgens De Vries staat het slachtoffer symbool voor alle vrouwen die mishandeld, misbruikt en vernederd op de vlucht slaan. ,,Wij zullen haar gewelddadige dood nooit vergeten of vergeven en nooit zullen wij geweld en agressie accepteren. Wij zullen op onze wijze blijven strijden voor een veilige wereld voor alle vrouwen en kinderen.''

Bloemen

Deelnemers aan de stille tocht legden bij het NS-station in Zaandam bloemen neer. Ze keerden daarna terug op de Dam. De 32-jarige Turkse vrouw werd vorige week voor het blijfhuis in Koog aan de Zaan doodgeschoten door haar ex-man. Volgens een woordvoerder van de Federatie Opvang, de brancheorganisatie voor instellingen van maatschappelijke - en vrouwenopvang, was eerwraak het motief voor de moord op de vrouw.

De Federatie Opvang vindt dat het kabinet extra maatregelen moet nemen om de veiligheid van cliënten van vrouwenopvang te verbeteren. De Federatie wil onder meer extra geld voor meer opvangplaatsen.