HILVERSUM - Twaalf mensen zijn vrijdag naar het ziekenhuis vervoerd nadat ze onwel waren geworden door een nog onbekende vrijgekomen chemische stof op het terrein van de Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) aan de Crailose weg in Hilversum. Volgens de gemeente Hilversum hebben metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kleine hoeveelheden ethanol aangetoond als mogelijke oorzaak.

De chemische stof werd ontdekt nadat drie vuilnismedewerkers vrijdagochtend op het terrein in Hilversum onwel waren geworden. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Uit een kliko lekte een toen nog onbekende stof die eerder met een vuilnisophaalwagen uit de woonwijk Hilversum-Noord was opgehaald. Hoe en wanneer de stof in de kliko is gekomen en wanneer deze precies is gaan lekken, is volgens de politie nog niet duidelijk.

Na het onwel worden van de vuilnismedewerkers zette de politie een straal van honderd meter rond de vrachtwagen af. Wegens de indringende stank van de stof werd ook een groot bedrijfspand ontruimd. De 128 medewerkers werden per bus geëvacueerd naar het Comenius College in Hilversum. Van hen moesten uiteindelijk vier personen naar het ziekenhuis wegens lichamelijke klachten. Ook een nabijgelegen dierenasiel werd ontruimd. De overige vijf personen die naar het ziekenhuis werden overgebracht, waren hulpverleners die in het gebied van de lekkage werkten.

Treinverkeer stil

Ook de straat in Hilversum-Noord, waar de kliko vandaan kwam, werd vrijdagmiddag afgezet. Er zijn geen sporen gevonden dat de stof tijdens het vervoer naar de afvalterrein heeft gelekt. Op last van de politie werd het treinverkeer langs de plek van het incident enige tijd stilgelegd. Rond 15.45 uur werden de sporen weer vrijgegeven en kwam het treinverkeer tussen Hilversum en Naarden-Bussum weer op gang.

Het afval is inmiddels naar Amsterdam vervoerd waar het nader zal worden onderzocht. Het RIVM denkt pas maandag uitsluitsel te kunnen geven of de gemeten ethanol inderdaad de oorzaak voor het onwel worden van de mensen is geweest. Het terrein rond het afvalverwerkinsbedrijf is inmiddels weer vrijgegeven.