DEN HAAG - Prins Johan Friso mag na zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit de persoonlijke titel Prins van Oranje-Nassau handhaven. Hij verliest de titel Prins der Nederlanden omdat hij door het huwelijk, waarvoor het kabinet geen toestemmingswet indiende, afvalt als lid van het Koninklijk Huis.

Het voorstel hiertoe van premier Balkenende, minister Donner (Justitie) en minister Remkes (Binnelandse Zaken) is vrijdag bekrachtigd.

Kinderen uit het huwelijk krijgen de titel graaf (of gravin) van Oranje-Nassau jonkheer (jonkvrouw) van Amsberg. In het dagelijks gebruik zullen ze graaf en gravin worden genoemd.

Ook de kinderen van Prins Constantijn en prinses Laurentien (ze hebben al een dochter) hebben recht op de titel graaf en gravin. Zij kunnen in theorie nog wel in aanmerking komen voor de troon. Mabel Wisse Smit krijgt door het huwelijk geen adeldom. Zij kan wel worden aangeduid met de titel en het predikaat van haar echtgenoot.

Het huwelijk is op 24 april in Delft. Het kabinet besloot in oktober vorig jaar geen toestemmingswet in te dienen omdat het paar volgens premier Balkenende had gelogen over de relatie van Mabel Wisse Smit met topcrimineel wijlen Klaas Bruinsma. De volledige naam van Friso luidt na het huwelijk: Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David van Oranje-Nassau, graaf van Oranje Nassau, jonkheer van Amsberg.