MALCOLM/WASHINGTON - Een Amerikaanse tiener is vrijdag aangeklaagd wegens poging tot moord. De politie trof eerder deze week meer dan twintig zelfgemaakte explosieven aan in zijn wagen, die voor zijn school in Malcolm (Nebraska) stond geparkeerd.

Volgens Amerikaanse media trof de politie ook een wapen en een briefje aan waarin de 17-jarige scholier zegt iedereen in zijn school te willen pakken, behalve drie van zijn vrienden. De jongen werd opgemerkt door een medewerker van de school die hem op de parkeerplaats alcohol zag drinken.

De opgepakte jongen zou eerder tegenover medeleerlingen zijn bewondering hebben uitgesproken over het bloedbad in 1999 op de Columbine High School in de plaats Littleton in Colorado. Daar schoten twee scholieren dertien mensen neer voordat ze zelfmoord pleegden.

Zes bommeldingen

Alle scholen in de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn vrijdag op hun beurt ontruimd, nadat zes bommeldingen bij de politie waren binnengekomen, aldus de Amerikaanse nieuwszender CNN. Alle scholen van het lager, middelbaar en hoger onderwijs werden uitgekamd. De bommeldingen, gedaan via het internet, waren niet gericht tegen een bepaalde school, aldus de politie.

Eerder deze week werden in de staat Montana drie scholieren opgepakt omdat ze een geladen vuurwapen hadden verborgen in een zandbak bij een school. Ze wilden het wapen gebruiken om een meisje te doden omdat zij altijd pestte.