MADRID - Rechter Juan del Olmo van het Spaanse hooggerechtshof heeft vrijdag besloten het voorarrest te verlengen van de eerste vijf verdachten die zijn gearresteerd in verband met de aanslagen in Madrid. De vijf blijven in voorlopige hechtenis en mogen niet op borgtocht worden vrijgelaten.

Drie van de vijf verdachten is 190-voudige moord, poging tot moord op 1400 mensen en lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste gelegd. Het gaat om de drie Marokkanen Jamal Zougam, Mohamed Chaoui en Mohamed Bekkali. De overige twee, de Indiërs Suresh Kumar en Vinay Kholy, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan 'samenwerking met een terroristische groepering' en documenten hebben vervalst.

Al-Qaeda

De vijf zouden tegenover de rechter die hen ondervroeg hebben ontkend deel uit te maken van of banden te onderhouden met al-Qaeda, zo meldden bronnen binnen het Spaanse hooggerechtshof. Zougam zou aan het eind van de zitting echter in huilen zijn uitgebarsten en hebben gezegd dat hij Imam Barakat Yarkas, de vermoedelijke leider van de Spaanse al-Qaeda cel, kent. Yarkas zit al geruime tijd vast. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten.

El Mundo

De krant El Mundo berichtte vrijdag dat Yarkas tijdens een verhoor door de onderzoeksrechter Baltasar Garzón heeft toegegeven dat hij Zougam kent. Juridische bronnen stelden dat Yarkas zei dat Zougam voordat hij een belwinkel had, een groentewinkel uitbaatte in de Madrileense wijk Lavapiés. Yarkas zou daar regelmatig komkommers en courgettes hebben gekocht.

Volgens El Mundo en het persbureau Europa Press heeft Garzón Yarkas foto's getoond van dertig tot veertig Arabieren die betrokken zouden kunnen zijn geweest bij terroristische activiteiten. Yarkas gaf toe dat hij enkele personen op de foto's kent van een moskee in Madrid.

Contacten

Garzón stelde vrijdag een Algerijn in vrijheid, die dinsdag inde Baskische stad San Sebastian was aangehouden omdat hij injanuari de aanslagen in Madrid zou hebben aangekondigd. Uitonderzoek is niet gebleken dat de dakloze man contacten had metterreurorganisaties.