RIJSWIJK - Actievoerders van Greenpeace zijn vrijdag vlakvoor Antwerpen aan boord geklommen van het schip Greveno. Hetvaartuig is geladen met hout uit het Indonesisch regenwoud. VolgensGreenpeace gaat het om illegaal gekapt hout.

Na een eerdere mislukte poging, slaagde twee activisten vanGreenpeace er rond 15.00 uur in om over de reling van het schip teklimmen. Volgens een woordvoerster van de organisatie proberen detwee zich op het schip vast te ketenen. Greenpeace volgt het schiptot in de haven van Antwerpen.

Hogedrukspuiten

Bij een eerdere poging van Greenpeace om aan boord van hetvaartuig te komen, gebruikte de bemanning van het houtschiphogedrukspuiten om de actievoerders op afstand te houden. Een vanhen, een Nederlander, viel daarbij in het water maar kon snel weerbinnenboord worden gehaald.

De actie vond plaats met sterke wind enhoge golven. De politie was met een boot aanwezig, maar greep nietin. Ook nu gebruiken bemaningsleden spuiten om de activisten opafstand te houden. "Het gaat hard tegen hard", aldus dewoordvoerster van Greenpeace.

Greenpeace houdt de Greveno sinds februari in de gaten en volgthet nu al vier dagen met haar eigen boot de Esperanza. Donderdagprobeerden activisten met rubberbootjes te verhinderen dat deGreveno de haven Tilbury, in de monding van de Thames ten oostenvan Londen, binnen zou varen. Daarbij zijn zeven activistengearresteerd.